Sumec velký je největší sladkovodní ryba v Evropě. Chytit ho není jednoduché a pro rybáře se jeho lov stal bezmála sportovním odvětvím – a což teprve, když se podíváte na to, jak vykuchat sumce. Lovení sumců se říká „sumcaření“ nebo „sumcování“. Podaří-li se nám sumce ulovit, musíme ho také zabít a vykuchat. No a samozřejmě z něj něco dobrého uvařit. Sumec má velmi dobré maso, které je při vhodné úpravě delikatesou.
Zabití sumce
Rybu obecně zabíjíme tak, že ji zabalíme částečně do utěrky, aby nám neklouzala, položíme ji na rovnou plochu (například prkýnko) hřbetem nahoru a ranou do hlavy paličkou či tupým koncem sekáčku ji omráčíme. Sumec má velmi tvrdou lebku a není to zrovna malá ryba, takže rána musí být obzvlášť silná. Potom za hlavou zabodneme nůž a uděláme podélný řez, abychom přeřízli mozek. Tím sumce bezpečně usmrtíme.
Kuchání sumce
Nyní musíme sumce rychle odkrvit, krev by se jinak srazila. Můžeme jej buď klasicky podříznout a pověsit nejprve hlavou dolů, aby krev vytekla. Nebo jej odkrvíme zároveň s kucháním. Sumec má velmi tuhou kůži, takže je nejlépe ji stáhnout. Zabité rybě probodneme dolní čelist hákem a zavěsíme ji. Potom dokola hlavy kůži nařízneme a stahujeme směrem dolů. U ocasu kůži odřízneme. Pak vedeme mělký řez od ocasu k prsní části, tak abychom otevřeli dutinu břišní, ale zároveň neprořízli vnitřnosti, zejména žluč, která je hned za hlavou. U hlavy odřízneme střevo a vnitřnosti vyndáme. Dále protrhneme tuhou blánu podél páteře, ve které je ledvina. Tím sumce odkrvíme a ledvinu vyškrábeme. Odřízneme hlavu, spodní části ploutví a ocasu. Celého sumce pak opláchneme. Maso zbavíme tuku, odblaníme a nakrájíme na porce.
Jednoduchý grilovaný sumec
Ingredience:
- filety ze sumce 1 kg
- citrón 2 ks
- drcený zelený nebo bílý pepř
- sůl
- zelený salát 1 ks
Postup:
- Filety očistíme, pokapeme šťávou z 1 citrónu, osolíme a posypeme drceným pepřem.
- Položíme na rozpálený gril a grilujeme 5 minut z obou stran.
- Mezitím prohodíme listy salátu s trochou citrónové šťávy, soli a pepře.
- Grilované filety podáváme na zeleném salátu s dílky citrónu.
Sumec s bylinkami a restovanou zeleninou
Ingredience:
- filety ze sumce 4 ks
- bylinky dle chuti, čerstvé nebo sušené, například provensálská směs
- bílý pepř
- drcený kmín
- sůl
- máslo na opékání
- hladká mouka na obalení
- směs zeleniny dle vlastního výběru
Postup:
- Filety očistíme a osušíme. Osolíme je, okořeníme a lehce obalíme v mouce.
- Na pánvičce rozpustíme máslo a do rozpáleného vkládáme filety. Prudce osmažíme asi 2 minuty z obou stran. Poté zaklopíme pokličkou a ještě pomalu dusíme asi 10 minut. V polovině filety obrátíme.
- Zeleninu nakrájíme na stejnoměrné kousky.
- Rozpálíme máslo na druhé pánvi a zeleninu postupně restujeme. Na závěr lehce osolíme, promícháme a podáváme s filety.