Jak vyloupat dýňová semínka

Máme rádi pečivo s dýňovými semínky na povrchu i uvnitř těsta. Rádi „zobeme“ dýňová semínka jen tak – pro chuť. A máme množství dýňových semínek z rozpůlených dýní. Vypadají jinak. A v původním stavu jsou nepoživatelná. Nešlo by nějak „udělat“, aby se dala semínka ze syrových dání upravit tak, jak je známe z koupených sáčků? Šlo by to. Ale bude to vyžadovat trpělivost, trochu šikovnosti a nesmíme očekávat velký výnos. Jenže správná hospodyňka „pro pírko přes plot skočí“. Obzvláště, když je to „pírko“ chutné a přitom prospívá zdraví.

Bylo by škoda semena z dýně vyhodit

V domácnostech se neupravená, „surová“ semínka dýně vyskytují v případech, že vaříme z dýní. Nejčastěji to je v současné době dýně hokaido nebo velkoplodý „turek“ na zavařování. Oba tyto druhy jsou na semena bohaté (na rozdíl třeba od dýně máslové).

Jak získat semena dýně

Dýni nejprve rozkrojíme. Semena dýně jsou skryta v řásnaté rostlinné hmotě. Ta se na vaření nepoužívá.

  • Ostrou lžicí vyškrabeme vláknitý obsah dýně.
  • Odložíme do pracovní mísy a zalijeme vodou. Než dýni zpracujeme, mohou semínka vyčkávat, pár hodin počkají a nezačnou kvasit.
  • Jemným mnutím oddělíme semena od vlákniny, kterou vyhodíme.
  • Za vyměňovíní vody semena  dlouho propíráme, až zůstanou čistá, bez stop dřeně.
  • Potom dýňová semena scedíme, rozprostřeme na utěrku, zabalíme a tím osušíme.
  • Nasypeme na tác a uložíme na suché větrané místo. Sliz, jímž jsou i dobře propraná semínka potažena, uschne a změní se v neškodný „film“.

Druhý den dýňová semínka promícháme, aby se odlepila od podložky, obrátila a načechrala. V této fázi na omak poznáme, která semínka jsou prázdná. Ta vyřadíme.

  1. Pakliže chceme semínka konzumovat, nemusí být suchá dokonale.
  2. Když je chceme použít jako osivo nebo k jiným účelům, volně je sušíme raději tak dva týdny. Poté dáme do papírového sáčku a uložíme na suché a větrané místo.

Trpělivost a píle

Semínka určená k jídlu je třeba nejdřív nasucho opražit.

Vysypeme je na plech vyložený papírem (slouží jako ochrana plechu pro snadnější údržbu), vložíme do trouby, nastavíme 200 stupňů a pečeme, dokud nezačnou semínka mírně vonět. Když je několikrát promícháme, prospěje to dílu. Pak si připravíme ostrý nožík, a tři misky.

  • Do jedné sesypeme upražení semínka,
  • do druhé budeme odkládat slupky,
  • a třetí bude na čistá semínka. Ta bude nejmenší.

Jak vyloupat dýňová semínka

Na loupání semínek je dobré osvojit si „grif“. Nejdřív semena prohlédneme a zjistíme, že mají kolem dokola jakýsi přírodní „rantlík“, obrubu, která spojuje „díly“ semínka. Mezi ony díly, do obruby, je třeba zapíchnout nožík a díly k sobě jemně smáčknout. Semínko se otevře. Nožíkem je podebereme – a je to.

Práce je lehce osvojitelná, a pak už  pokračujeme automaticky. Protože se jedná o činnost zdlouhavou, lze ji vykonávat třeba při sledování nenáročného televizního pořadu, poslouchat při práci nějaké mluvené slovo nebo hudbu.

Po vyloupání semínek bude překvapeni, jak jich je málo. A vzdáme hold průmyslové výrobě loupaných dýňových semínek, která se nám napříště v obchodě už nebudou zdát drahá. Je tu ale ten krásný pocit, že jsme si něco vyrobili doma. Zejména, jedná-li se o semínka z vlastního výpěstku.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď