Kapra většinou známe obaleného v trojobalu na Štědrý večer. Pokud ale máte k dispozici udírnu, byla by škoda ji nevyužít. Dobře vyuzený kapr je totiž skvělá pochoutka. Patří mezi tučnější ryby a není mastný.
Ingredience
Kapr
Sůl
Česnek
Citron
Bylinky: šalvěj, petržel, libeček a další podle chuti
Háčky na uzení ryb
Postup
Kapr se musí před uzením nasolit nebo naložit do nálevu. Naložení do nálevu se může jevit jako pracnější, ale získáme lepší chuť. Jednak se ryba nasolí rovnoměrně, jednak se dá do nálevu přidat něco na ochucení.
Kapra nakrájíme na podkovy. Pokud ho chceme jen nasolit, jednoduše ho potřeme ze všech stran solí. Nebo si připravíme nálev: do 1 litru vody rozmícháme asi 70 g soli, přidáme rozmačkaný česnek, menší kousky citronu a bylinky. Rybu zalijeme nálevem a necháme ji v něm nejlépe přes noc, nejméně 10 hodin.
Po vyjmutí kapra opláchneme vodou, sušit ho nemusíme. Zapíchneme na háček a udíme na 90 stupňů, po půl hodině snížíme teplotu na 80 stupňů a udíme další dvě a půl až tři hodiny.
1 komentář
Hloupost,česnek a bylinky..