Výpek je to, co nám zbude na pánvi po smažení masa. Šťáva z masa, smíchaná s tukem a možná ještě dalšími ingrediencemi. Z takového výpeku se dá udělat chutná omáčka nebo šťáva. Jídlo hned získá další dimenzi.
Před přípravou omáčky či šťávy z výpeku každopádně vyndáme tvrdé koření (nové koření, bobkový list, celý černý pepř). Hrubší kousky, které na pánvi zbyly (například cibule), propasírujeme nebo rozmixujeme v hlubší nádobě, aby nám pak v omáčce nebo šťávě neplavaly hrudky. Pokud si myslíme, že by se to k budoucímu jídlu hodilo, můžeme naopak na výpeku trochu cibulky či česneku osmažit, pak opět rozmixovat. Vrátíme na pánev, udržujeme v teple a můžeme dále pracovat.
Šťávu si vyrobíme tak, že k teplému výpeku přilijeme víno, vodu či vývar a dochutíme kořením a troškou másla. Šťávu stačí povařit minutu nebo dvě.
Omáčku připravíme přilitím smetany či vývaru, který pak zahustíme moukou, a rovněž dochutíme kořením. Omáčka s moukou by se měla vařit nejméně 15 – 20 minut, aby se dostatečně provařila.
Za relativně krátký čas tak získáme skvělý doplněk k jídlu a nemusíme se trápit se suchým masem a suchými bramborami. Pozor ovšem na omáčky typu UHO – dáme si práci s dochucením podle konkrétního receptu, abychom někomu nevyvolali nemilé vzpomínky na jídelnové stravování.