Přemýšlíte, co s dortem, který vám zbyl po narozeninové oslavě? Nebo naopak potřebujete připravit větší množství sladkých dobrot předem a nevíte, jak vše stihnou tak, aby se nic nezkazilo?
Nezoufejte! Mražení je populární způsob dlouhodobého uchovávání potravin, který ale většina z nás využívá hlavně pro sezónní ovoce a zeleninu. Věděli jste ale, že se jedná také o vhodný způsob pro uchovávání napečených dobrot? Stačí dodržet pár jednoduchých triků a z mrazáku budete vytahovat dorty a zákusky nejen v nezměněné kvalitě, ale leckdy i lepší. Čtěte dál a dozvíte se jak na to.
Proč mrazit dorty?
Ať už Vám dort po oslavě zbyl z jakéhokoliv důvodu, byla by rozhodně škoda ho vyhodit. Drahé suroviny i spousta Vašeho času nemusí přijít vniveč, když se rozhodnete dort zamrazit. Po pár týdnech Vám přijde k chuti a může vyvolat i příjemné vzpomínky na rodinnou událost.
Také možnost si dorty a zákusky předpřipravit a při vhodné příležitosti jednoduše použít vám může ušetřit spoustu nervů i času. Cukrárny a pekárny tuto možnost využívají zcela běžně, ale i u Vás doma se může hodit mít vždycky nějakou tu sladkost v záloze.
Příprava na mražení
Než se do mražení dortu pustíte, je třeba promyslet si, v jaké formě ho budete mrazit. Nakrájené kousky se Vám budou snáze skládat do mrazáku a vzniknou Vám vlastně jednotlivé porce, kterými rovnou uspokojíte mlsné jazýčky. Dort, který si připravujete předem pro konrétní příležitost, samozřejmě budete mrazit celý, jen tak jím okouzlíte všechny přítomné.
Mrazit také můžete pouze některé části či ingredience, ušetříte tak později čas při finální připravě. Ideální pro mražemí je například piškotový korpus. Ten se vyplatí dát na 24 hodin do mrazáku pokaždé, protože mražení zvyšuje vlhkost, takže dezert bude vláčný a nadýchaný. Také krémy a náplně můžete zamrazovat a mít je vždy připravené po ruce, stejně jako polevy či různé dortové ozdoby.
Naopak zcela nevhodná k mražení je šlehačka, tu je vždy lepší připravit a doplnit na dort před podáváním.
Vychladnout a obalit
Při mražení sladkých pochutin existují dvě základní pravidla, která bychom nikdy neměli zanedbat.
Úplné vychladnutí
Prvním je absolutní vychladnutí. Upečený dort je vždy třeba nechat zcela vychladnout, nejprve za pokojové teploty, později ho můžeme na mražení připravit i v lednici. Důležité je ale vložit dort do mrazáku nejdéle 8 hodin po jeho dopečení, aby se zastavily probíhající procesy, dort nezvlhnul nebo se nesrazil.
Řádné zabalení
Druhým, neméně nezbytným, krokem je řádné zabalení dortu či jeho částí. Hlavním účelem je zamezit vstřebání pachů z ostatních potravin v mrazáku. Důkladným obalením do potravinářské fólie či alobalu také můžete zabránit poničení tvaru ještě před úplným zmrznutím. Tipem pro jisté zachování tvaru je uložení zákusku obaleného ve fólii či alobalu ještě do pevné krabice, která v mrazáku ochrání jeho tvar a pomůže nám udržet systém.
Rozmrazujte pomalu
Na mikrovlnku zapomeňte, rozmražení dortu tak, aby si zachoval chuť, barvu i tvar, vyžaduje čas. Ani nechat stát dort v pokojové teplotě není vhodné. Vnější část dortu by se začla roztékat, zatímco vnitřní by stále byla ledová. Ideální možností je přesunout dort nejprve do lednice, nejlépe den předem. Jedině tak si další den budete pochutnávat na výborném moučníku, u kterého by nikdo nepoznal, jakým procesem prošel.
Pro jistotu zkontrolujte
Správně zamražené dobroty mají trvanlivost až tři měsíce. Před jejich podáním hostům je ale přece jen nezapomeňte zkontrolovat. Pokud máte možnost, ochutnejte, případně alespoň zkontrolujte pohledem a přičichnutím, zda je dort v pořádku. I přes veškerou snahu se může stát, že špatné zabalení nebo nečistoty v mrazáku způsobí zkažení výrobku.
Mražení dortů a zákusků není nic složitého. Vyzkoušejte ho nejprve na menším kousku, časem si určitě troufnete i na celý dort či krabici zákusků.