Jak zamrazit květák

Zmrazený květák je dobrý polotovar, který má v kuchyni značnou použitelnost. Mrazit květák se vyplatí, když jej koupíme za výrazně nízkou cenu, anebo máme přebytek vlastních výpěstků.

Jak mrazit květák, téma stále živé

Květák (stejně tak brokolici nebo i jinou brukvovitou zeleninu), před zmrazením krátce ovařujeme. Nejen, že to radí různí profesionální odborníci na nakládání se zeleninou. Předvařování květáku nahrávají i osobní zkušenosti mnohých hospodyněk.

Na různých diskusních forech se občas vyskytne dotaz, jak mrazit květák. Odpovídající se dají rozdělit do dvou skupin:

  1. zkušenější radí blanšírovat,
  2. málo zkušení uvádějí svou metodu – zamrazit zasyrova.

Ti zkušení se odkazují na odbornou literaturu, ti málo zkušení dost často argumentují tím, že „jednou zkusila zamrazit vařený květák, ale byl pak jak bláto.“ Tak mrazí syrový, – metoda pokus x omyl. A je prý báječný.

S tou báječností to není nutno přehánět. Jestliže se květák (brokolice, kedlubny) zmrazí bez předchozího ovaření, jsou pak růžičky trupelnaté, houževnaté, vyschlé, nahořklé. Alespoň minimální ovaření (blanšírování) udrží květák v dobrém stavu. Blanšírovaný květák mražením nevysychá.

Mimo to, odborná literatura doporučuje blanšírovat nebo krátce předvářet všechnu zeleninu před mrazením. Dokonce existují tabulky, kolik minut varu ten který druh zeleniny potřebuje.

 

Doba předváření/blanšírování jednotlivých druhů zeleniny

Chřest 2-4 min
Lilek 4 min
Zelí 1,5 min
Mrkev 3-5 min
Květák 3 min
Celer 3 min
Paprika 3 min
Cuketa 1 min
Fazole 2-3 min
Tykev 3 min
Cibule 2 min
Petržel 2 min
Špenát 2 min
Hrášek 1-2 min

Jak zamrazit květák

Květák rozeberte na růžičky a krátce oblanšírujte. V hrnci přiveďte vodu k varu a květák v ní tři minuty povařte. Přes síto/cedník květák přeceďte a okamžitě ponořte do mísy se studenou vodou a je-li možno, tak i s ledem. Květák nechte v ledové vodě po dobu tří minuty.

Po dalších třech minutách znovu zceďte a rozložte květák na prkénko/tác. Nechte květák krátce proschnout aby v něm nebyla voda. Poté ho můžete plnit do sáčků a dát do mrazáku.

Také se doporučuje nejdřív oschlý předvařený květák volně vložit do mrazáku (na nějakém plató) a teprve mírně zmrzlý květák sypat do sáčků. Aby růžišky zůstaly volné a nemrzly v jednu hroudu. Ale to je těžko realizovatelné. V době mražení květáků má málokdo tolik místa v mrazáku, aby mohl blanšírovaný květák předem namrazit.

Rozmrazený květák (brokolice, kedlubny) dobře chutnají v nákypech, polévkách, ragú.

Zanechte odpověď