Jak zamrazit meruňky

Mrazit meruňky je oblíbený způsob konzervace. Je to rychlé, efektivní a z hlediska zachování nutričních vlastností meruněk také nejšetrnější. Meruňky lze mrazit několika způsoby. Každý z nich má své opodstatnění. Jak zamrazit meruňky?

Kdy se vyplatí zamrazit meruňky

Meruňky jsou plody natolik atraktivní – a v mnohých českých krajích i vzácné – že se jejich mražení v případě přebytku vyplatí. Zejména, když spotřebitel získá meruňky za nízkou cenu nebo dokonce zdarma. Mrazit meruňky kupované v obchodě/super/hyper marketu se málokdy vyplatí: ovoce nebývá dobře vyzrálé (pro delší trvanlivost bývá tak zvaně podtržené) a cena je málokdy taková, aby se investice vyplatila.

Meruňky lze zpracovat na mnoho způsobů. Meruňky jsou výtečné stolní ovoce, široké uplatnění mají také kuchyni, dají se konzervovat na mnoho způsobů:

  • zavařování jako kompot,
  • zavařování ve vlastní šťávě,
  • džem, marmeláda,
  • dají se dobře sušit
  • džusový koncentrát,
  • lze z nich naložit kvas a vypálit meruňkovice.
  • Při přebytku meruněk přichází na řadu i mražení meruněk pro zimní upotřebení.

Jak zamrazit meruňky

Meruňky lze mrazit jen rozpůlené, a to v přírodním stavu, nebo je možno zamrazit meruňky prosypané cukrem. Z hlediska „záboru“ místa v mrazicím boxu je nejekonomičtější mražení meruňkového protlaku.

Mražení přírodních meruněk

  • Ke zmrazení vybíráme kvalitní, zralé, tvrdé a dobře vybarvené ovoce.
  • Nejprve meruňky dobře omyjeme, necháme vykapat, rozloupneme na půlky a odstraníme pecky.
  • Rozpůlené meruňky naskládáme v jedné vrstvě na tác (v případě velkého mrazicího boxu i na pečicí plech, když se vejde) a dáme do mrazáku předmrazit.
  • Zmražené půlky meruněk naskládáme do sáčku na mražení nebo do krabičky a už definitivně uložíme do mrazáku.

Mražení v cukru

Kdo nemá tolik prostoru, aby mohl meruňky předmrazovat, může meruňky mrazit v cukru.

  • Kilogram vypeckovaných meruněk se prosype 200 až 300 gramy krystalového cukru.
  • Ovoce potom vkládáme do mikrotenových sáčků, uzavřeme a zmrazíme.

Mražený meruňkový protlak

Meruňky nejprve rozdrtíme (rozsekáme) pomocí nějakého domácího sekáčku, anebo – ještě lépe – meruňky do měkka rozdusíme. Záleží na tom, zda chceme mrazit ovoce syrové, anebo se smíříme se ztrátou vitaminu C a ovoce tepelně upravíme. Připravenou měl pak přelijeme do uzavíratelných kelímků, krabiček nebo sáčků.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď