Jak zamrazit mrkev

Mrazená mrkev je sice dobrý polotovar, ale není ze skupiny těch, bez kterých se neobejdeme. Mrkev je zelenina u nás celoročně dostupná, prodává se za přijatelnou cenu, takže se mrazit mrkev vyplatí z nějakého konkrétního důvodu. Kdy takové důvody nastanou? A jak případně postupovat při mražení mrkve?

Proč mrazit mrkev

Až na výjimečné roky, kdy se mrkev z nějakého objektivního důvodu celoplošně neurodí, je u nás mrkev v obchodech levně dostupná celý rok.

  1. V malých obcích je někdy mrkev, cibule a zelí dokonce jedinou zeleninou, kterou si lze v zimě a v předjaří koupit. Mrazit tedy mrkev z důvodu, že v zimě nebude, je bezpředmětné.
  2. Jinou situaci řeší pěstitelé vlastní mrkve. Mrkev dřív bývala malopěstitelskou samozřejmostí, nastaly ale důvody, proč mnozí zahrádkáři od pěstování mrkve upustili: malý výnos (sucho), časté napadení škůdci.

Ortodoxní zahrádkáři ovšem mrkev pěstují, a právě tak ti, kteří chtějí domácí kuchyni zásobovat pouze vlastními výpěstky. Takovým se může stát, že po podzimní sklizni řeší, co s přebytky. Jednou z možností je mrkev zamrazit.

Zlatá éra domácího mražení

Mražení hospodářských přebytků bylo na svém vrcholu asi v polovině osmdesátých let minulého století. Důvody byly jednoznačné: na trhu byl nedostatek všeho. Ne snad, že by obyvatelstvo trpělo hladem, to netrpělo. Ale zásobování bylo nepravidelné, sortiment nahodilý, výpadky jednotlivých komodit nepředvídatelné. I když sehnat v té době mrazicí pult bylo také velmi obtížné, zejména lidé na venkově podstupovaly útrapy se shnáněním mrazáku spojené, aby si mohli namrazit alespoň vlastní výpěstky a maso z chovaných zvířat.

Mražení potravin u nás, historie ve zkratce

V té době vycházely i odborné příručky, jak kterou potravinu mrazit, kam ukládat a jak dlouho uchovávat. Starší kuchařské knihy s mražením potravin nepočítaly. V devadesátých letech a v následujících dekádách už byl zboží dostatek, výběr uspokojivý, a tak nebyl důvod činit mražené zásoby základnách potravin. Mrazicí zásuvky velkých moderních chladniček plnily dobře dvacet let – s nadsázkou –  jen mražené krémy, předsmažené hranolky a rybí prsty.

Ale historie šla dál: zvýšený zájem o kvalitu potravin a zemědělských výpěstků „zahnal“ mnohé lidi zpět na malopěstitelské záhonky a k řádkům vlastní mrkve. V dobu se znovu začalo mrazit. Někdo metodou „pokus x omyl“, někdo začal shánět odborné rady. Ve 21. století se hledá spíš na internetu, ale fundované rady by se našli i v knihovničce rodičů a prarodičů. Dají se koupit i v antikvariátech, a naštěstí vycházejí knihy o domácí konzervaci a mrazení potravin stále nové, nebo starší v nových vydáních.

Jak zamrazit mrkev

Co se v moudrých knihách o mražení mrkve dozvíme?

  • Nejprve to, že mrkev zabere v mrazáku hodně místa, a tak je třeba zvážit, zda se její mražení vyplatí.
  • Najdeme v nich také výzvu k zamyšlení, zda budeme mrazit mrkev celou, krájenou nebo strouhanou.
  • Dozvíme se, že je před mrazením mrkev třeba blanšírovat (krájenou, strouhanou) nebo tři  až pět minut předvařit (celé kusy a podle velikosti).
  • Blanšírovanou nebo předvařenou mrkev je dobré ukládat do tak velkých/malých sáčků, aby se vždy najednou spotřeboval celý obsah. Oddělovat jen část zmrazeného obsahu jde dost obtížně a jednou rozmrazená potravina se už znovu nemrazí.
  • Mraženou mrkev využijeme jen do vařených pokrmů, přidaná jen rozmražená mrkev přidaná třeba do syrového salátu není moc chutná, a to ani v případě zamrazené mrkve strouhané.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď