Zatímco ve vrcholné sezoně častokrát nevíme, co s přemírou cuket, v zimních měsících se nám po nich stýská. Není nad to nějaké cukety si zavařit do zásoby. Třeba v podobě, aby se pak daly upravit jako zelí, tedy na sladko-kyselo. Jak zavařit cukety k úpravě jako zelí? Sdílíme sdílené domácí recepty.
Proč říkáme cuketě zelí
Cuketám udušeným a ochuceným stejným způsobem, jako by se jednalo o hlávkové zelí, se lidové říká „zelí z cukety, cuketové zelí“.
Podobnými nelogickými výrazy se hovorová kuchařská čeština jen hemží.
- Klidně říkáme „tatarský biftek z červené řepy“, ačkoliv pokrm ani neviděl kousek hovězího masa,
- děláme špenát z kopřiv,
- mozeček z květáku,
- dršťkovou polévku z bedel a masáků…
My si tady rozumíme…
Nesmyslnost těchto názvů si uvědomíme, když hostíme nějakého cizince. Ti nechápou. Dokonce nás mají za národ velmi veselý, když každé druhé jídlo jmenujeme, jako by se jednalo o jídlo docela jiné. Proč dušeným cuketám říkáme zelí, to zkrátka nevysvětlíme. Proč neřekneme alespoň „cukety à la zelí, cukety jako zelí, cukety na způsob zelí“? Vždyť my si tady rozumíme.
Jak zavařit cuketové zelí, cukety à la zelí
Sterilovana cuketa à la zelí I.
- 750 g cukety, 3 ks cibule, 1 PL drcený kmín, 1 lžíce sůl, 500 ml vody, 200 ml octu, 2,5 – 3 lžíce cukru.
Příprava: Cuketu oloupeme, zbavíme střední části se semínky a nastrouháme do mísy nahrubo. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a promícháme s nastrouhanou cuketou. Směs ochutíme drceným kmínem a napěchujeme do čistých a suchých sklenic.
Připravíme si nálev. Vodu ochutíme octem, cukrem a solí. Vše přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit. Pak nálev asi na minutu odstavíme z tepla. Cuketovou směs pozvolna zalijeme horkým nálevem do výše asi 1/2 cm pod okraj sklenice. Pak sklenici uzavřeme, protřepeme a podle potřeby nálev doplníme.
Cuketové zelí sterilujeme při 95 °C přibližně 30 minut. Pak sterilovanou cuketu otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sterilované cuketové zelí uskladníme a již po třech týdnech jej můžeme použít běžným způsobem pro přípravu dalších pokrmů, ale skvěle chutná i jen tak na chuť.
Sterilovana cuketa à la zelí II.
- 3 kg očištěné nahrubo nastrouhané cukety, 5 velkých nadrobno nakrájených cibulí, 150 ml octa, 50 g Deko nebo Pikanta (celé balení=100 g), 50 g cukru, 2 lžičky celého kmínu.
Příprava: Ve velké míse důkladně promícháme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou cuketu se všemi ostatními surovinami a necháme hodinu odpočinout. Poté promícháme ještě jednou a naplníme do sklenic cca 2 cm pod okraj. Zavíčkujeme a na 85°Celsia zavařujeme po dobu 10 minut.
Sterilovaná cuketa k přípravě „zelí“ III.
- 5 kg cukety, 1 kg cibule, 1/2 l octa, 1/4 l oleje, 6 lžic cukru, asi 1/2 balíčku pepře, sůl.
Příprava: Cuketu oloupeme, vykrájíme a nastrouháme, 1 kg cibule nakrájíme na kostičky a přidáme 4 polévkové lžíce soli. Necháme přes noc v chladnu – nemusí být. Druhý den přidáme ocet, olej, cukr a pepř. promícháme a plníme do sklenic, zavařujeme na 80 °Celsia 15 až 20 minut.
Sterilovaná cuketa na „zelí“ IV.
- 4 kg nahrubo nastrouhaných oloupaných cuket, 50 g soli, 50 g cukru, 130 ml octa, 1 zarovnaná PL drceného kmínu.
Příprava: Postup přípravy receptu: Nastrouhané cukety dáme do velké mísy a smícháme se všemi uvedenými surovinami. Raději vše přidávejte postupně a ochutnávejte, jak vám budou chutě vyhovovat. Přidat můžete vždy. Pořádně promícháme a necháme 15 minut odstát, aby směs pustila šťávu.
Do dobře vymytých sklenic směs napěchujeme, nahoře by se měla objevit šťáva, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 80 Celsia. Pak už jen v zimě sáhneme pro sklenici, zelí podle potřeby trochu slijeme, uděláme cibulovou jíšku a provaříme se zelím. Případně dochutíme.
Sterilovaná cuketa na zelí V.
- 4 kg cuket, 6 cibule, 0,50 l octu, 500 g cukru, 50 g soli, 2 lžíce kmínu.
Příprava: Cuketu vyčistíme od jader a hrubě postrouháme. Přidáme pokrájenou cibuli na kostičky a promícháme vše s cukrem, solí, kmínem a octem. Necháme asi 1/2 hod odležet a pak naplníme do sklenic a sterilujeme 30 minut při 85 °Celsia. V zimě jen podusíme na troše sádla.