Jak zavařit kedlubnové zelí

Máme-li velkou úrodu kedluben, a nebo se ním podaří velké kedlubny nakoupit za výhodnou cenu, můžeme z nich připravit domácí konzervu – polotovar, která pak upravujeme na způsob zelí. Recepty se sice liší, ale princip je stále stejný.

Kupovat v obchodě kedlubny jen proto, abychom je doma nastrouhali a zavařili, to by nebyl činnost příliš efektivní. Dušené kedlubny sice chutnají jinak, než dušené hlávkové zelí (i když se připraví stejně), ale hlávkové zelí je celoročně dostupné, a i když meziročně podraží, stále patří k nejlevnějším druhům zeleniny. Proč tedy kupovat dražší kedlubny a zavařovat je?

Jestliže ovšem přijdeme ke kedlubnám velmi levně, nebo dokonce docela zadarmo, anebo si velké kedlubny sami vypěstujeme a nestačíme je v létě a na podzim zkonzumovat, sterilace kedluben je pak dobrým řešením. Každý musí vědět, co je pro něj nejvýhodnější.

Jak zavařovat kedlubny na způsob zelí

Sterilované kedlubny I.

  • 4 kg kedluben (nahrubo nastrouhaných, oloupaných), 50 g soli, 50 g cukru, 130 ml octa, 1 zarovnaná lžíce drceného kmínu, (pokud nebudou kedlubny  šťavnaté, pak ještě cca 300 ml převařené chladné vody).
    Příprava: Nastrouhané kedlubny dáme do velké mísy a smícháme se všemi uvedenými surovinami. Raději vše přidávejte postupně a ochutnávejte, jak vám budou chutě vyhovovat. Přidat můžete vždy. Pořádně promícháme a necháme 2 hodiny odstát, aby pustily šťávu. Občas je promícháme. Pokud by po této době pustily šťávy málo, zalijeme potřebným množstvím převařené chladné vody.
    Do dobře vymytých sklenic směs napěchujeme, nahoře by se měla objevit šťáva, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 80 Celsia.

Sterilované kedlubny II.

  • Kedlubny oloupeme, dřevnatou spodní část odkrojíme, zbytek nastrouháme na hrubé nudličky. V hrnci na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané zelí, ochutíme solí, cukrem, kmínem a zakápneme octem, za občasného míchání dusíme do měkka . Podušené zelí necháme částečně zchladnout, pak ho naplníme tak 2 cm od okraje sklenice, sklenice zatáhneme víčky a sterilujeme 20 minut při 90 °Celsia.
    Při další přípravě kedlubnového zelí jen vyklopíme do hrnce, necháme prohřát, nyní zaprášíme moukou, můžeme zahustit i smetanou, ve které rozkvedláme trochu mouky.

Sterilované kedlubny III.

  • 10 kg kedluben gigant, 4 sáčky přípravku Deko, Nova, Nako nebo Pikanta, 1 l octa, 2 l vody, na přislazení Spolarin.
    Příprava: Několik velkých kedluben (gigant) nakrouháme na hrubém struhadle.
    Nasypeme do velké nádoby a zalijeme vařícím nálevem připraveným z výše uvedených ingrediencí.
    Nádobu přiklopíme (poklicí, dřevěnou deskou apod.), a zakryjeme dekou, aby vše bylo v teple co možná nejdéle.
    Druhý den zelí nacpeme do sklenic, zalijeme asi 2 cm nálevu a 20 minut sterilujeme.

Sterilované kedlubny IV.

  • 2 kg kedluben, 60 g cukru, 20 g soli, 1 l vody, 1/4 l octa, 4 ks kuličky nového koření, 4 ks kuličky černého pepře, kousek křenu, sklenice s víčky vhodné na zavařování:
    Příprava: Kedlubny oloupeme a nahrubo nastrouháme na nudličky. Na dno sklenic dáme kousek křenu a naplníme 2 cm pod okraj nastrouhaným zelím. Z uvedených surovin uvaříme lák (z vody, octa, cukru, soli a koření). Nastrouhané kedlubny ve sklenicích zalijeme lákem, zatáhneme víčka. Sterilizujeme 30 minut při 90 °Celsia.
    Sklenice necháme vychladnout a uložíme do chladna.

Sterilované kedlubny V.

  • Čerstvé mladé kedlubny.
    Nálev (na 1 litr vody): 0,25 l 8% octa, 25 g soli, 50 g cukru.
    Příprava: Omyté kedlubny oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. Postupně je krátce ovaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody), vyndáme a necháme odkapat. Ovařené kedlubny naplníme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem.
    Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
    Po ukončení sterilace sklenice s nakládaným kedlubnovým zelím hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Zanechte odpověď