Připravte si originální pochoutku do spíže. Poradíme, jak zavařit kukuřičky, aby chutnaly ještě lépe než ty z regálů obchodů. Není na tom vůbec nic těžkého a stačí dodržovat jen několik triků.
Kukuřičná zrna jsou velmi hodnotnou potravinou. Málokdo to ví, ale obsahují vitamíny B, karoten, vitamín E. A nesmíme zapomenout ani na opravdu velké množství stopových prvků, z nichž můžeme jmenovat především hořčík, fosfor, vápník, železo a draslík.
Jak vybrat kukuřici na zavaření
Mladé kukuřičky musí být měkké a opravdu mladé. Barva kukuřice se v takovéto fázi obvykle jeví jako mléčně bílá nebo slabě žlutá. Jestliže mají zrna vámi zvolené kukuřice jasně žlutou barvu, pak jsou už bohužel zcela přezrálá a na zavaření se nehodí. Budou totiž tvrdá. Ještě nezralá zrna také přiléhají těsně ke kuželu, to už těch starších už neplatí.
Jak na první kroky přípravy
Jakmile máte na kuchyňské lince ty správné kukuřičky, můžete začít s přípravou. Před vařením opatrně vyjměte stonek z klasu, ale počínejte si opravdu šetrně, aby později zrna neopadávala. A ponechejte i ty nejmenší lístky. Protože se s nimi kukuřice vaří. Nakonec klasy dobře umyjte pod tekoucí studenou vodou.
Začněte s přípravou na zavařování
Nejdříve kukuřičky uvařte. Vložte je do široké pánve. Naplňte ji mírně osolenou studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vše přiveďte k varu. Poté o něco snižte teplotu a kukuřičky pomalu vařte na mírném ohni, dokud nezměknou. Doba vaření se pohybuje od 20 minut do hodiny a půl. Záleží na velikosti kukuřiček a dalších faktorech.
Stačí jen narovnat do sklenic
Dobře uvařené klasy musí být vždy měkké s příjemnou chutí a vůni. Pokud jste to neudělali, přidejte právě teď do vody sůl. Vypněte sporák a nechte kukuřici v tekutině odpočívat ještě 20-30 minut. Vyjměte ji z vody a tekutinu opět přiveďte k varu. Mezitím vařenou kukuřici zbavte listů a narovnejte ji do předem vymytých a vysušených sklenic. Zalijte vroucím lákem, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Poté ještě sterilujte asi 15 minut a máte hotovo.
Kukuřici lze vařit i v mléce
Chcete, aby měl váš pokrm jemnější a lahodnější chuť? Pak vsaďte na vaření kukuřice a v mléce. A jak na to? Mléčnou ještě nezralou kukuřici očistěte od listů a dobře ji očistěte od případné špíny pod studenou tekoucí vodou. Poté malé klasy jednoduše zalijte horkým mlékem a vařte, dokud nebudou měkké. Zpočátku budou klasy zcela ponořené, později začne přirozeně tekutina ubývat.
Připravit lze i omáčku
Na konec lze kukuřici vyjmout a servírovat jen tak, anebo si ještě ze zbylého mléka připravit lahodnou omáčku V takovém případě si na pánvi rozpusťte asi 10 gramů másla, do kterého vsypete 8 gramů mouky. Vytvořte světlou jíšku – nejlépe předem, aby stihla vychladnout a netvořila hrudky. Poté ji smíchejte s mlékem a za stálého míchání přiveďte k varu. Nakonec osolte a podávejte s kukuřicí.