Kanapky jsou druh drobných zákusků, podávaných jako studené pohoštění. Obvykle bývají slané, ale mohou být i sladké, přičemž ale mají jiný charakter než klasické cukrářské výrobky nebo mini zákusky. Jak se kanapky připravují a jak zdobit kanapky?
Kanapka: Zákusek na dvě sousta
Kanapka je mezistupeň mezi miňonkou („jednohubkou“) a obloženým chlebíčkem. Obvykle se se kanapky velikostí počítají tak na dvě sousta. V poslední době jsou ale kanapkami někdy nazývány i jednosoustoutové miňonky (jednohubky).
Kanapka nemusí mít klasické složení – plátek pečiva, nějaká delikatesa a přízdoba. Kanapky mohou mít jako základ i plátky zeleniny, případně mohou být vytvořeny jen stočeným plátkem masa, uzeniny, řezu ryby, sýra.
Protože se ale kanapka bere do ruky, bývají kanapky pro pohodlí konzumentů obvykle podkládány tenkým řezem pečiva, chleba nebo i slanou sušenkou. Jestliže je kanapka sladká, obvykle se jedná o řez neutrálního nebo nasládlého pečiva (briošky), potřeného sladší pomazánkou na bázi žervé nebo tvarohu.
Zdobení kanapek
Kanapky z bílého nebo celozrnného pečiva
Jestliže připravujeme kanapky na dvě sousta (například ze šikmého řezu bagety, celozrnného rohlíku nebo žemle), zdobíme je tak, aby každé „ukousnutí“ mělo jiný chuťový akcent. Po celé ploše kanapky je pikantní pomazánka, ale na kraje položíme chuťově odlišnou přízdobu:
- kopeček kaviáru – půl kolečka vajíčka,
- sardelka (ančovička) – kapary,
- malý kornoutek sýra – nakládaná kapie,
- řez taveného sýra – oliva,
- malý plátek stočené šunky (uzeniny) – řez kyselé okurky,
- kousek olejovky – kolečko cibule (šalotky),
- řez kyselé ryby – hvězdička majonézy,
- řez metjesu – kolečko cibule,
- kousek tresčích jater – kolečko šalotky,
- půl kolečka rajčete – hvězdička majonézy,
- hvězdička pomazánky z žervé – kousek avokáda,
- kopeček třené nivy – půlka vlašského ořechu (kulička hroznového vína).
Kanapky ze slaných sušenek
Když jako podklad použijeme slanou sušenku (obdélníkové tvaru, krekry), můžeme na ni například položit:
- řez sýrové rolády,
- ozdobně nastříkané pikantně dochucené žervé (lučina)
- nebo nějakou méně tučnou pomazánku (z brynzy, tvarohu, taveného sýra bez másla).
Chlebové kanapky
Na kanapky s podkladem z chleba (s odřezanou kůrkou) můžeme pokládat:
- tenké řezy domácí sekané a kyselou okurku,
- drobné karbanátky s nakládanou perlovou cibulkou (v tom případě je spíchneme párátkem),
- tenký řez paštiky a kousek papriky či rajčete,
- uzené maso a nakládanou zeleninu,
- uzené ryby a cibulka.
Můžeme připravit i rustikální kanapky se zabíjačkovými specialitami:
- řez z oloupané jitrnice a řez z oloupaného jelita,
- škvarkové sádlo,
- tenký řez tlačenky,
- plátky pečeného nebo pikantního bůčku.
Sladké kanapky
Nasládlé kanapky připravíme z řezu briošky potřeného ovocným nebo jinak ochuceným žervé. Zdobíme:
- kousky čerstvého ovoce podle sezony,
- aořechy,
- nugátovým nebo oříškovým krémem (nutela)
- či hoblinkami čokolády.