V čem se liší karamel od cukru? Většina lidí dokáže na tuto otázku odpovědět a trochu zkušenější hospodyňka ho zvládne vyrobit. Že nevíte, jak na to, ale rádi byste se to naučili? Pojďme si přiblížit jak zkaramelizovat cukr.
Jak zkaramelizovat cukr
Cukr se dá zkaramelizovat mokrou či suchou cestou. V druhém případě budete potřebovat jen cukr, který budete vařit bez jakýchkoliv tekutin. Důležité je pravidelné míchání. Hlídejte si, aby se vám cukr nepřipaloval k hrnci a aby se vám netvořily hrudky.
Delší je příprava karamelu mokrou cestou. V tomto případě vaříte cukr s vodou. Nevýhodou je, že vám to bude trvat delší dobu, ale pokud s přípravou karamelu nemáte žádné zkušenosti, je lepší tento způsob, protože je menší pravděpodobnost, že se vám karamel povede spálit. Vodou také ovlivníte, jak hustý karamel budete mít. Čím více použijete vody, tím řidší výsledná hmota bude. Rozhodněte se podle toho, jaké další plány s karamelem máte.
Někdo vyrábí karamel nejen z cukru. Je možné místo vody použít máslo a šlehačku.
Počítejte s tím, že příprava karamelu je rychlá. Cukr dobře míchejte a nejlépe v hlubším hrnci, abyste hmotu neměli všude okolo. Hotový karamel má jantarovou barvu.
O karamelu a jeho využití
Karamel můžete použít při přípravě nejrůznějších moučníku, ať už pečených nebo nepečených. Co třeba připravit palačinky s karamelem? Hodí se také jako ozdoba zmrzlinových či ovocných pohárů atd.
Karamel se rovněž používá k dochucování bonbónů a nápojů a určitě najdete další možnosti jeho využití. Nebo ho budete mlsat samotný? Dobrou chuť a pozor na nepřiměřený příjem cukru.