Jablkům svědčí úprava s karamelem. Když společenství jablek a karamelu doplní ořechy, je to „parta“ jak má být. Jak připravit zkaramelizovaná jablka, jablka v karamelu?
Zkaramelizovat jablka, ale nespálit je
Opatřit jablka vrstvou karamelu, to dá někdy trochu starostí. Aby byla jablka v karamelu chutná, musí být tepelně zpracovaná. A při tepelné úpravě začnou jablka nejen měknout, ale také pouštět šťávu. S tím je třeba počítat. Jablka nelze nechat zkaramelizovat například pečeném. Je třeba pomoci jim přidaným cukrem. Ať se nám to líbí nebo ne, bez cukru karamel nezískáme.
Jak zkaramelizovat jablka?
Jablka v karamelu I.
- Jablka 6 ks, kyselejší druh, menší velikost, máslo 80 g, krupicový cukr 150 g, citronová štáva z jednoho citronu, skořice 2 ks, zmrzlina 1 l, nejlépe ořechová, ořechy v karamelu na ozdobu (nemusí být).
Příprava: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Ve velké hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte mírně zhnědnout. Přisypte jablka, zalijte citronovou šťávou a přidejte skořici. Přiklopte a asi 5 minut poduste, aby jablka změkla, ale neztratila tvar. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Odstraňte skořici. Jablka vložte do misek nebo pohárů a těsně před podáváním přidejte navrch kopeček zmrzliny. Máte-li, ozdobte několika ořechy v karamelu.
Jablka v karamelu II.
- 3 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce másla, 2 ks jablek, 1 hrst pekanových ořechů nasekaných.
Příprava: Ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr a míchejte, až se cukr rozpustí a lehce zkaramelizuje. Přidejte jablka nakrájená na klínky (nebo plátky) ořechy a za občasného míchání duste 5-7 minut. Podávejte nejlépe teplé. Můžete podávat s kopečkem zmrzliny, nebo se šlehačkou.
Karamelová jablka
- 1,5 kg jablek (neměla by být příliš moučná, musí být spíš kyselá), hrst celých vlašských ořechů, 1 svítek celé skořice, hrst rozinek, 1 balíček vanilkového cukru, krupicový cukr dle chuti.
Příprava: Jablka omyjeme, oloupeme slupky, zbavíme jader a nakrájíme na drobnější kostičky. Do rozpáleného širokého kastrolu nasypeme krupicový cukr spolu s balíčkem vanilkového cukru a necháme rozpustit na karamel. Ten musí mít barvu mléčné karamelky. Přidáme nakrájená jablka, ale nemícháme s nimi. Jablka musí pustit tekutinu. Důležité je pracovat s kastrolem s co nejširším dnem, aby vrstva jablek nebyla příliš vysoká. Doba, po kterou obsah nemícháme, je velmi individuální, a proto je třeba přípravu pečlivě hlídat. Pokud použijeme sušší jablka, můžeme přilít trochu vody. Jakmile jablka pustí do karamelu tekutinu, tak vše promícháme a přidáme jednu celou skořici, menší hrst rozinek a půlky vlašských ořechů. Ořechy předtím můžeme na pánvi opražit. Vše promícháme a prohřejeme na mírném ohni 4 až 5 minut. Po prohřátí odstavíme z plotny a necháme 20 minut vychladnout. Směs by měla být pevnější bez tekutiny. Ta se nám vypařila. https://regiony.rozhlas.cz/