Brusinky patří mezi super potraviny, a proto pokud se dostanete k jejich většímu množství, určitě je zpracujte i na později. Brusinky se samozřejmě konzumují i čerstvé, ne každý však má rád jejich trpkou chuť. Proto se spíše suší, zavařují nebo se z nich dělají džusy a marmelády.
Sušené brusinky
Brusinky se sbírají v době jejich plné zralosti, to je v srpnu až v září. Jedním ze způsobů, jak brusinky zpracovat na později je sušení. Ideální je sušení v sušičce, kde moderní sušičky disponují programem na bobulovité ovoce. Sušení však zvládnete i v troubě, jen je potřeba nezapomenout nechat pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost.
Brusinky je potřeba omýt a kvůli jejich hrubé slupce i blanšírovat. Stačí brusinky zalít vroucí vodou a nechat je ve vodě ještě 10 dalších minut. Tím docílíte toho, že slupka brusinky praskne a brusinky pak budou lepší pro konzumaci. V té fázi je na vás, jestli brusinky před sušením osladíte, nebo ne. Nemusíte přidávat žádný cukr. Brusinky však budou mít i po usušení trpčí chuť. Neslazené sušené brusinky jsou ale výborné pro přidání do nejrůznějších těst.
Brusinky pro sušení rozložte tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Sušte je při teplotě 55 °C asi 8 až 12 hodin. Správně usušená brusinka je vláčná, ale nevytéká z ní žádná šťáva. Brusinky pak uchovávejte ve vzduchotěsné dóze bez přístupu slunečního záření.
Jak a proč sladit brusinky před sušením?
Cukr se k brusinkám přidává pro jejich lepší chuť, protože samy o sobě jsou natrpklé asi podobně jako rakytník. Pokud chcete vyzkoušet sladkou variantu sušených brusinek, ponořte brusinky do sladkého sirupu. Ten vytvoříte smícháním jednoho dílu cukru a jednoho dílu vody. Na přibližně 500 g brusinek si vystačíte s půl hrníčkem sladkého sirupu. Brusinky sirupem zalijte a promíchejte. Sušte běžným způsobem, jen počítejte s větším znečištěním sušičky.
Nezapomeňte, že léčivé jsou i brusinkové listy
Nasušit si můžete i brusinkové listy, které stejně jako brusinky obsahují spoustu cenných látek. Listy se sbírají od léta do prvních mrazíků a dělá se z nich čaj. Listy pak stačí propláchnout pod tekoucí vodou, vysušit a rozložit na plátno někde na suché větrané místo. Listy budou suché během dvou, tří dnů. Úplně suché brusinkové listy uchovávejte ve vzduchotěsné dóze a občas zkontrolujte, zda se do nich nedostala vlhkost. Vyhněte se sušení na přímém slunci, které by listům vzalo barvu.
Zavařené brusinky
Pokud máte brusinek nadbytek, klidně je zavařte. Nedá to příliš práce a vy si pak můžete svíčkovou vychutnat se vším všudy. Potřebovat budete:
– 1 kg omytých brusinek,
– 500 g krystalového cukru,
– trochu vody,
– jednu celou skořici.
Do hrnce dejte asi pět polévkových lžic vody a přidejte brusinky, cukr i skořici. Celou směs přiveďte k varu a pak zvolna vařte, dokud směs nezhoustne. V tento okamžik ještě vroucí směs nalijte do připravených skleniček (doporučujeme menší skleničky), zavíčkujte a převraťte dnem vzhůru. A máte hotovo!
Brusinkový sirup
Věděli jste, že brusinky mají příznivý vliv na léčbu zánětu močových cest? I proto je dobré si z brusinek vyrobit brusinkový sirup. Potřebovat na něj budete:
– 400 g krupicového cukru,
– 300 g brusinek,
– 50 ml citrónové šťávy,
– půl čajové lžičky kyseliny citrónové.
Brusinky zalijte 250 ml vody a vařte do měkka. Mezitím si připravte cukerný rozvar, kdy v 500 ml vody necháte úplně rozpustit cukr. Cukrový rozvar dejte na chvíli stranou. Do měkka uvařené brusinky rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte citrónovou šťávu, kyselinu citrónovou a nakonec i cukrový rozvar. Směs dobře promíchejte a nechte prokapat přes husté plátno. Sirup pak plňte do láhví a uchovávejte v chladu v ledničce. Pokud však chcete, aby vám vydržel do zimy, je nutné láhve se sirupem ještě sterilovat 15 minut při teplotě 85 °C.