Už nějaký čas nepředstavují dýně v Česku jen obří reprezentanti druhu Goliáš, které se daly zpracovat leda tak do ne každým oblíbeného kompotu. Nové druhy dýní, dříve neznámých, nás naučily dýně konzumovat, a také pěstovat. Protože jsme národem zahrádkářů, není nic mimořádného, když vznikne problém, jak úrodu dýní zpracovat. Naštěstí existuje bezpočet způsobů.
Dýně nebyly příliš oblíbené
Není to tak dávno, kdy dýně sice okupovaly nejčastěji komposty zahrádkářů a udivovaly jsou velikostí na tradičních zahrádkářských výstavách, ale v kuchyni valné uplatnění nenacházely. Bylo to hlavně tím, že se u nás ponejvíc pěstovaly dýně odrůdy Goliáš, které jsou atraktivní velikostí a vzhledem, ale jejich uplatnění bylo omezené. Dýně Goliáš sice vydala mnoho hmoty, ale bez nijaké chuti. Nejčastěji se z ní připravovaly kompoty, které se dochucovaly v lepším případě citronem (i s kůrou) a celou vanilkou, v horším případě ananasovou trestí. Jen v některých oblastech (jižní Morava, východní Slovensko) se pěstovaly i konzumovaly jiné druhy tykví. Strouhané se dusily na způsob zelí, zadělávaly se, někdy se zapékaly. Ale to nebylo rozšířeno po celém Československu.
Až počátkem nového milenia k nám postupně začaly přicházet jiné odrůdy tykví – a s nimi i zahraniční recepty na jejich úpravu. Nové dýně jsme si rázem oblíbili, na ty „staré“ jsme začali pohlížet jinýma očima. Na nové pokrmy z dání jsme si zvykli, na českých záhoncích se jim daří.
Jak zpracovat dýni
Dýně Hokaido
- Dýně Hokaido byla průkopníkem dříve neznámých druhů tykví. Její velkou výhodou je, že při dobrém uskladnění dlouho vydrží, takže s jejím zpracováním není třeba nijak chvátat.
Využití: populární a oblíbená polévka, dýňová kaše (napůl s bramborami nebo jenom z dýně), pečená dýně jako příloha, přídavek do jakékoliv polévky, přídavek do masových a zeleninových ragú, surovina do špízů, smažení v těstíčku a trojobalu, zeleninové placičky. Neloupe se.
Dýně máslová
- Dýně máslová má hruškovitý tvar a je smetanové zbarvená. Má tuhou slupku, kterou je před přípravou třeba okrájet.
Využití: Vynikají je pečená, plně nahradí přílohové brambory. Z máslové dýně lze připravovat chutné krémy, pudinky, krémové polévky, přidávat do ragú, nakrájena na kousky obohatí každou polévku. Ochucena citronem poslouží jako náplň křehkých koláčů a pájí. Vynikající je při pečení slaných koláčů s masem nebo bez masa na způsob pizzy. Opečené kousky nahradí zeleninovou přílohu k masitým pokrmům.
Dýně špagetová
- Dužina tohoto typu dýně vytváří po tepelném zpracování dlouhá vlákna připomínající špagety. Stejně se i používá. Dýňové špagety se sypou sýrem, dochucují různými pesty, salzami, dušenými žampiony a houbami, tepelně upraveným mletým masem… Je škoda připravovat špagetovou dýni tak, aby se struktura vláken při vaření poničila. Jedná se zimní typ dýně a uskladněna při 10 až 13 stupních (v suchu) vydrží několik měsíců.
Další druhy dýní
- Ostatní dýně mají použití stejné. Odborníci na dýně připomínají, že jedlé jsou všechny druhy tykví. Ty okrasné jsou třeba jenom tvrdé a mají málo měkké využitelné dužiny. Dělají se z nich kompoty (jednodruhové i míchané s jiným ovocem), pomazánky, někdo připravuje i marmeládu (přídavek chuťově výrazné složky je ovšem nutný), dusí se strouhané i v kouscích, přidávají se do leča a jiných zeleninových pokrmů. Dýně se pečou a smaží na všechny způsoby.
Mražení dýně
- Dýně se dají i dobře mrazit