Jak zpracovat lilek

Lilek jedlý, zvaná též lilek baklažán, dříve také patlažán se k nám dříve pouze dovážel, většinou z Bulharska. V současné době se lilek pěstuje už i u nás. Je to možné díky novým odrůdám a vlivem celkovému oteplení podnebí. Proto se už i my můžeme dostat do situace, že se nám v domácnosti sejde tolik lilků, že si s nimi skoro nevíme rady. Jak zpracovat lilek?

Lilek jedlý alias lilek baklažán

Podlouhlé vejcovité plody lilku mají nejčastěji fialovou, ale také nafialovělu až bělavou barvu. Obsahují provitamín A, vitamin B1 a C a stopové prvky molybden, bor a mangan, dále vápník, fosfor a železo. Na řezu vidíme v dužnine semena. Lilky musíme kupovat/spotřebovat čerstvé, nezavadlé, s lesklou neporušenou slupkou a šťavnatou tuhou dužninou. Říká se, že kořenití chuť lilku připomíná houby. Ale kdo má s lelkem zkušenosti, musí konstatovat, že to je spíš tradovaná věta, skutečnost rakováí není. Podobnost s houbami tu ale přece jenom existuje: stejně jako houba je lilek nasákavý. Nasává vodu právě tak jako tuk při smažení. To k té podobnosti s houbami. ;=)

Dříve býval hlavní problém v tom, jak zbavit lilek nahořklé chuti. To je už pasé, protože v současné době se pěstují lilky, které nejsou hořké.

Jak zpracovat lilek

Lilky nelze konzumovat syrové. Zato tepelně se dají lilky upravit na všemožné způsoby. Proto je asi nejunivezálnější radou jak zpracovat lilky doporučení – co nejvíc je konzumovat, dokud je jejich doba. Lilky přidáváme:

  • do pokrmů z dušené rýže, krup, jahel a pohanky,
  • přidáváme je do různých ragú,
  • pečeme je s jinou zeleninou na jehle,
  • obalujeme v těstíčku či v trojobalu
  • Lilky plníme,
  • lilky dusíme s jinou lilkovitou zeleninou…
  • Nejznámější – ale vůbec ne jediný způsob úpravy je musaka.
  • Dalším typickým produktem z lilku je balkánský ajvar. Ajvar je pochutina připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli. Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a byl proto dlouho známý jako „srbský salát“.

Ajvar

  •  15 červených paprik (já dala kapie, ale použít můžete i pálivé odrůdy), 2 lilky, 10 stroužků česneku, 1 pálivou papričku (lze vynechat), sůl, pepř, 200 ml slunečnicového oleje, ocet.
    Příprava: Lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami je vcelku pečte asi 40 minut při 200 °Celsia, až povrch ztmavne a slupka se zkrabatí. Přendejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku, aby se zapařily, a nechte vychladnout.
    Oloupejte, z paprik odstraňte zrníčka a dejte do hrnce spolu s prolisovaným česnekem, nasekanou chilli papričkou, solí, čerstvě mletým pepřem a olejem.
    Šťouchadlem na brambory zeleninu trochu rozmačkejte a za občasného míchání vařte bez poklice asi dvě hodiny (nebo i déle), až je směs pěkně hustá a zelenina propojená. Podle chuti okyselte octem a případně dosolte. Rozdělte do propaařenách vymytých sklenic a po vychladnutí uchovávejte v lednici nebo pro delší trvanlivost ajvar ještě zavařte – 20 minut při 80 °Celsia.

Lilek s ořechy

  • 1 šálek vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 1 menší lilek, 4 papriky, 5 rajčat, sůl.
    Příprava: Lilek oloupeme, nakrájíme na menší kostky, osolíme. Do hlubší pánve nasypeme pokrájený lilek a na proužky nakrájené papriky, podlijeme vodou a necháme dusit 15 až 20 minut. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby podlijeme vodou.
    Rajčata oloupeme a pokrájíme na menší kousky, přidáme je do pánve, vmícháme ořechy, olej, ocet, osolíme a ozdobíme petrželkou. Už nevaříme.
    Podáváme studené jako zajímavý salát k masitým jídlům, ale báječně chutná například jako osvěžující „noční“ večeře.

Jednoduchý baba ganoug  (baba ghanoush)

  • 1 středně velký lilek, 3 lžičky sezamové omáčky (tahina), šťáva z půlky citronu, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce olivového oleje, 1 rajče, petrželová kadeřavá nať.
    Příprava: Celý lilek dáme do trouby a rozpečeme do měkka. Pak jej oloupeme, rozmačkáme a přidáme rozdrcený česnek, sůl, citronovou šťávu, sezamovou omáčku, důkladně promícháme a naložíme do menších nahřátých misek.
    Směs zalijeme lehce olivovým olejem a ozdobíme drobně pokrájeným rajčetem a nasekanou petrželovou natí.
    Při stolování se vše promíchá a pojídá s arabským chlebem.

Plněné lilky

  • 2 lilky, 5 dkg másla, 1 větší cibule, 25 dkg žampiónů, kudrnatá petrželka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, olej.
    Příprava: Lilky omyjeme, rozřízneme a vydlabeme. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme žampióny a osmahneme. Přidáme vnitřek z lilků, sekanou petrželku a utřený česnek, osolíme, opepříme a 10 min. dusíme. Žampiónovou směsí naplníme půlky lilků a pečeme 20 minut.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď