Jak zpracovat maliny

Maliny patří k nejsbíranějšímu ovoci nejen u nás, ale i ve světě. Maliny sbíráme ve volné přírodě, ale možná větším zdrojem malin jsou plody kulturně pěstovaného maliníku. Sběr i zpracování malin vyžaduje trpělivost. Ta se zúročí v malinových produktech báječné chuti a vůně. Jak zpracovat maliny?

Maliny: Za barvu vděčíme nepozorné nymfě

Nálezy z mladší doby kamenné a z doby bronzové dokládají, že byly maliny sbírány už v této éře. Podle řecké pověsti byly prý maliny původně bílé, ale zčervenaly krví nymfy Idy, kterou při sběru plodů zranily keře svými trny. Jenže maliny trny nemají. Ale jiné zdroje uvádějí, že se v minulosti nerozlišovaly maliny a ostružiny, takže třeba se nymfa nezranila o pruty maliníku, ale ostužiníku.

Maliny v lidské výživě

Ve středověku už byly maliny pěstovány v klášterních zahradách. Maliny obsahují:

  • 85 % vody,
  • 8 % cukru,
  • 6 % vlákniny,
  • 1 % pektinu.

Z organických kyselin nejvíc jablečnou, ale také šťavelovou, mravenčí a salicilovou. Z vitaminů je obsažen hlavně vitamin C, značný podíl má vitamin A, ostatní jsou jen ve stopovém množství. Maliny jsou lehce projímavé a mají velké množství zásaditých látek. Pro poměrně vysoký obsah mědi mají maliny důležitou úlohu při zužitkování železa v těle.

Co ovlivní kvalitu malin

Maliny se mají sbírat v ranních hodinách za suchého počasí. Vlhko (i rosa) snižují jakost sklizně. Protože maliny nedozrávají všechny najednou, sklízejí se probírkou. Známkou zralosti je snadní oddělitelnost souplodí od lůžka.

Maliny (víc divoké) trpí na červivost, kterou způsobují larvy malinovníku plstnatého (Byturus tomentosus). Uděláme dobře, když maliny sklidíme včas, protože přezrálé plody hmyz častěji napadá. Pokud maliny pereme, tak sprchujeme přes síto a jenom krátce. Po vyprání maliny ztratí dost na své vůni.

Jak zpracovat maliny

  • Čerstvé maliny
    Jako u všeho sezonního ovoce, i u malin hledíme zkonzumovat jich co nejvíc v čerstvém stavu. Přidáváme je do ovocných dortů, dezertů, zákusků, na zmrzliny, sorbety a krémy.. Výtečně ladí s krémy tvarohovými a s oblibou se přidávají do zákusků typu tiramisu.
  • Malinový protlak
    Malinový protlak se použije při výrobě dětských ovocných dření (lidově „přesnídávek“). Protlak se rovněž zužitkuje na přípravu zmrzlin nebo mléčných koktailů. Dobře se skladuje ve zmrazeném stavu. Protlak se zhotovuje v různých typech odšťavňovacích strojcích – elektrických nebo mechanických.
  • Malinový sirup
    Patří k chuťově velmi atraktivním ovocným „šťávám“ do vody, anebo na polévání trhanců, pudinků, flameri, mléčných kaší a nákypů. Maliny je třeba vylisovat v odšťavňovači – elektrickém nebo v mechanickém odšťavňovacím mlýnku.
  • Malinová marmeláda
    Na jednodruhovou marmeládu se maliny moc nehodí, ale přidávají se marmelád ve směsi s rybízem nebo s jablky, které zajistí potřené zahuštění. Z malin je třeba nejdřív vyrobit protlak, který je bez jadérek a přehlédnutých přirozených „nájemníků“ malin.
  • Malinové víno
    Vyrábí se kvašením s přídavkem cukru, vinných kvasinek a živné soli. Malinové víno má atraktivní barvu, chuť i vůni po použitém ovoci.
  • Mražené maliny
    Maliny není moc praktické zmrazit. Když chceme zachovat celé plody, zaberou maliny hodně místa v mrazáku. Jejich chuť a konzistence mrazením utrpí. Je proto výhodnější vyrobit nejdřív protlak, a zamrazit až tento produkt. Někteří pěstitelé ovšem maliny vcelku mrazí a s výsledky jsou spokojeni.

Zanechte odpověď