Jak zpracovat meruňky

Snad pouze jen ten, kdo má vlastní strom, potýká se někdy s nadbytkem meruněk. Kdo strom nemá nebo nežije v „meruňkorodém“ kraji, mívá spíš nedostatek meruněk, než aby nevěděl, co si s nimi počít. Když se ale zadaří a meruněk je náhle v domácnosti přebytek, jak s nimi naložit?

Meruňkových lokalit přibývá

Meruňky byly dlouhá léta „výsadou“ jen některých lokalit. Meruňkám se dřív dařilo jen na střední a jižní Moravě, na jihozápadě Slovenska a v Čechách v úrodné „zlatém pásu země České“, počítáno tak od Nymburka přes Mělník k Litoměřicím. Vlivem oteplování klimatu si však v současné době meruňky vysazují a plody sklízejí i zahrádkáři v jiných teplejších oblastech republiky.

Na druhou stranu jsou u nás stále lokality, kde se meruňkám nedaří a spotřebitelé jsou odkázáni na nákup plodů. Ty ale ani v letech nadúrody nebývají zrovna levné. Chce-li si taková rodina dopřát meruňkových specialit, musí dobře plánovat, jaké meruňkové produkty si z kupovaných plodů vyrobí, a co oželí.

Kdo však má vlastní stromy, anebo má ve svém okolí „dobrodějce“, který se rád o nadúrodu (levně nebo snad i zdarma) podělí, hospodyňka má najednou plné ruce práce, aby ani jedna meruňka nepřišla nazmar. Meruňky lze zpracovat na mnoho způsobů.

Jak zpracovat meruňky

  • Čerstvé meruňky
    Meruňky jsou především vynikající stolní ovoce. Nejen pro specifickou chuť, kterou má v oblibě asi každý, ale i pro jejich nutriční hodnoty by měly naše snahy k co největší konzumaci čerstvých, nijak neupravených plodů. Meruňky jsou bohaté na provitamin A. Uvádí se, pouhých 150 g pokryje denní potřebu vitaminu A pro člověka. Obsahují i dost vitaminu C, z minerálních látek je významný jejich obsah draslíku, vápníku, železa a fosforu. Dobře se uplatňují při poruchách krevního oběhu, protože mají velmi výhodný poměr draslíku k sodíku (15 : 1, uvádí se). Stejně dobré služby meruňky odvádějí při nemocech jater a ledvin a pro vysoký obsah zásaditých solí se doporučí i při revmatismu nebo ischiasu.
  • Meruňkové moučníky
    Meruňky se báječně hodí jako náplň ovocných koláčů, na metýnky, moučníky z litého těsta. Vynikající jsou na přípravu ovocných dortů (pečených i nepečených). Dobrá a pozapomenutá je žemlovka (zemlbába s meruňkami) nebo ovocné nákypy (rýžový, jáhlový, krupicový a jiné).
  • Ovocné knedlíky
    Meruňkami lze plnit ovocné knedlíky všeho druhu. Kynuté, z odpalovaného, tvarohového či krupicového těsta.
  • Kompoty
    Meruňkový kompot patří do „zlatého fondu“ českých kompotů. Meruňkový kompot se využije k přímé spotřebě jako dezert po hlavním jídle (obligátní „sladká tečka“), ale také na sladké kaše, pudinky, flameri nebo i coby malé jídlo mezi jídly (například s piškotem k dětským přesnídávkám a svačinám).
  • Meruňkový protlak
    Uplatnění najde především v domácnostech s malými dětmi. Když není dost meruněk, lze jej „nastavit“ letními jablky. Meruňkový protlak se steriluje, aby byla zásoba na zimní měsíce. Větší děti si rády pochutnají na zmrzlině ze zmraženém meruňkovém protlaku.
  • Meruňky ve vlastní šťávě
    Obvykle se zavařují bez přidaného cukru. Uplatnění najdou v zimě při výrobě ovocných moučníků. Na přímou spotřebu se hodí také, ale pro někoho by mohly bát moc kyselé.
  • Sušené meruňky
    Tento způsob zpracování volí ti,do mají skutečně velký přebytek meruněk. Nejvhodnější je použít elektrickou sušičku. Křížaly z meruněk jsou velmi delikátní, a na rozdíl od kupovaných sušených meruněk nebudou sířené, což vadí zejména alergikům.
  • Meruňkový džem a meruňková marmeláda
    To jsou „královny“ ovocných pomazánek. Příprava džemu je náročnější, zato výroba marmelády je naprosto bezproblémová. Meruňky ovšem nemají dost vlastního pektinu, proto je třeba použít přírodního želírovacího přípravku, aby meruňková marmeláda zhoustla.
  • Zmrazené meruňky
    Mrazené meruňky poslouží hlavně ke kuchyňským účelům.
  • Meruňková pasta (kůže)
    Připravuje sušením dohusta svařeného ovoce (na způsob povidel), obvykle bez přídavku cuktu. Pasty/kůže se suší na papíru v troubě nebo v sušičce.
  • Pálenka
    Meruňkovice, ovocná pálenka, je v mnoha domácnostech dominantním meruňkovým produktem. Podmínkou je blízkost veřejné pálenice (podnik, kde se alkohol oficiálně destiluje), ale také určité zkušenosti s touto činností. V oblastech, kde se meruňkovice vyrábí, se tato dovednost obvykle „dědí po meči“.

Zanechte odpověď