Pýchavky většinou bereme jako zajímavé houby, na které jde skvěle šlápnout, a ony se nám odmění typickým puknutím. Existuje jich více druhů, rostou od června do listopadu v jehličnatých i listnatých lesích, v parcích i na loukách. Často rostou ve skupinách.
Méně je už známé, že pýchavky jsou jedlé a chutné houby. Ke kuchyňskému použití ovšem potřebujeme pouze mladé plodnice s pevným bílým vnitřkem. Pak si z nich můžeme udělat třeba výbornou houbovou omáčku.
Ingredience
500 g nakrájených pýchavek
Větší cibule
200 g zakysané smetany (nejlépe tučnější)
Trocha másla
Sůl
Pepř
Drcený kmín
Trocha octa
Může být trocha cukru
Rozmíchané vejce
Postup
Pýchavky nejprve očistíme a nakrájíme. Na troše másla osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přisypeme nakrájené houby, které posolíme. Ty pak za občasného a pořádného promíchání odspodu a za občasného přilévání vody dusíme do měkka.
Houby dolijeme přibližně litrem vody a přivedeme k varu. Pak přilijeme smetanu a chvíli společně povaříme. V hrnku rozkvedláme vejce a také ho zamícháme do omáčky. Dochutíme solí, pepřem, kmínem, trochou octa a případně i trochou cukru.
Podáváme s vařeným nebo ztraceným vejcem a bramborem či rýží.