Zázvor je znám jako lék na všechny neduhy, působí jako antioxidant a podporuje imunitní systém. Uleví při nachlazení, posílí srdce a zbaví vás únavy. V kuchyni jej využijete pro přípravu zázvorového čaje, limonády, do sirupů nebo jako koření pokrmů.
Silný a zázračný zázvor
Zázvor pravý je hojně pěstovanou a vytrvalou rostlinou, cenné jsou jeho oddenky, které při zpracování mají sytě žlutou barvu. Rostlina se plazí a může mít až 1 metr. Nejedná se o kořen, ačkoliv vzhledem zázvor kořen připomíná.
Zázvor je tím, co by se dalo nazvat všelékem. Je cenným zdrojem vitamínů a minerálů, má unikátní léčivé schopnosti. Jeho používání je známé přes dva tisíce let, nejprve byl hojně využíván v Číně jako koření, později se rozšířil i do dalších zemí. Zázvor má pikantní až ostrou chuť, v kuchyni se používá čerstvý, sušený nebo jako prášek.
Obsahuje celou řadu vitamínů a také sodík, hořčík, vápník a draslík. Je bohatý na železo. Posiluje imunitu, působí jako antioxidant a podporuje kardiovaskulární systém. Doporučuje se pro udržení hladiny cukru v krvi, podporuje trávení a zabírá při léčbě respiračních onemocnění. Těhotným pomáhá s ranními nevolnostmi (užívání je doporučeno v omezeném množství), vyzkoušet jej můžete při pocitech únavy a vyčerpání.
Jak zpracovat zázvor
Zakoupený nebo vypěstovaný oddenek zázvoru je třeba nejprve očistit a oloupat ze slupky. Lépe se pracuje se zázvorem nakrájeným na menší a rovnější kousky. Pro oškrábání sáhněte po ostré škrabce na brambory. Zázvor s jemnou slupkou není třeba škrábat vůbec.
Jestliže toužíte po minimálním odpadu, můžete zázvor oloupat čajovou lžičkou.
Čistý zázvor má sytě žlutou nebo okrovou barvu. Do pokrmů se přidává ve formě drobných plátků nebo jemně nastrouhaný.
Zázvor většinou nezpracujete celý, v lednici má trvanlivost až několik týdnů. Abyste měli zázvor stále při ruce, pomozte si jeho zmrazením. Očištěný zázvor stačí nakrájet na tenké plátky a rozložit na menší plech s pečícím papírem. Po zamrazení jej můžete naskládat do krabičky či sáčku. Jednotlivé plátky nebudou slepené a zázvor zůstane v mrazáku připravený pro použití během celého roku.
Nakládaný zázvor stále v lednici
Abyste měli zázvor stále při ruce během podzimního a zimního období, připravte si nakládaný zázvor. Kromě očištěného zázvoru budete potřebovat šťávu ze dvou citronů a med. Zázvor se očistí z kůry a spolu s citronovou šťávou rozemele. Směs se dá do sklenice a proloží se plátky citronu i s kůrou (očištěnou nebo v bio kvalitě). Vše se zalije medem a nechá se 3 dny v lednici. Poté se po lžících odebírá a přidává do čajů.
Zázvorový čaj
Oblíbený je zázvorový čaj, po kterém sáhněte ve chvíli, kdy cítíte první příznaky nachlazení. Nejsilnější je zázvorový čaj připravený z čerstvého zázvoru. Drobné plátky nebo nastrouhaný zázvor dejte do většího hrnku a zalijte horkou vodou. Nechejte chvíli louhovat. Pro lepší chuť a zvýšení účinku jej smíchejte s medem a citronem.
Zázvorové sušenky
Delikatesou jsou zázvorové sušenky, které připravíte z 250 g hladké mouky, půl lžičky jedlé sody, 150 g cukru a poloviny másla. Přidává se 100 g medu, vejce a skořice. Nastrouhaný zázvor se vtírá do změklého másla, to se mixuje s cukrem do pěny. Přidají se ostatní ingredience a vypracuje se vláčné těsto, které nelepí na ruce. Někdy je třeba přidat více mouky, záleží na kvalitě medu. Z těsta se tvarují kuličky a ty se obalí v pískovém cukru a vloží na plech s pečícím papírem. Sušenky se pečou na 220 °C v rozehřáté troubě asi 10 minut.
Zázvor jako koření
Zázvor patří zejména do pokrmů indické a obecně asijské kuchyně. Při vaření běžných pokrmů můžete zázvor využít pro dochucení gulášů, pečeného masa nebo omáček.
Nejlépe se zázvor hodí do luštěninových polévek a do polévek, kde očekáváme pikantní chuť. Jestliže kombinujete zázvor s pokrmy tradiční české kuchyně, používejte jen malé množství, abyste základní chuť pouze podtrhnuli.
Zasaďte si vlastní zázvor
Ze zakoupeného oddenku zázvoru můžete vypěstovat vlastní rostlinu. Koncem zimy namočte část oddenku do vlažné vody na 3 dny a následně jej vložte do květináče s tenkou vrstvou substrátu. Jakmile oddenek začne rašit, přisypejte zeminu.
Zázvor je vhodné pěstovat ve velkém květináči, rostlina se rozrůstá doširoka. Od května do září může být zázvor venku, jinak jej pěstujte jako pokojovou rostlinu. Na první sklizeň se můžete těšit přibližně za deset měsíců.