Kuře, respektive kuřecí maso, stojí v naší zemi na vrcholu pomyslného žebříčku popularity. Má to několik důvodů. Tak jako se kuře u nás připravuje na bezpočet způsobů, právě tolik je možností, jakou přílohu k němu zvolit. Která příloha ke kuřeti je vhodná? Existuje nějaká nejvhodnější příloha ke kuřeti?
Co podávat ke kuřeti?
Kuře nebývalo v českém jídelníčku tak běžným masem, jaké je tomu v současné době. Kuřata sice nebyla nikdy nedostupná vzácnost, ale nebyla k mání vždy. Než začaly kuřata doslova „chrlit“ velkochovy a jatečně zpracovávat masokombináty specializované na drůbež, nebylo na trhu kuře kdykoliv by zákazník chtěl.
V kterou dobu se přirozeně rodila kuřata?
Kuřata z přirozeného chovu se zabíjela jen koncem jara, počátkem léta. Kuřata se rodí brzy z jara. V uvedenou dobu dorostla do velikosti, kdy už „stálo za to“, aby šla pod nůž. Navíc to byli jen kohoutci a slepice, které neprošly výběrem do hejna nosnic.
Protože bylo kuře vzácnější pochoutkou, nebyl škála receptů na jeho přípravu příliš široká:
- Peklo se na másle, na špeku, s nádivkou.
- Rozčtvrcené celé se obalovalo a smažilo podobně jako řízek (i s kostmi a kůží).
- Na paprice se smetanovou omáčkou se připravovaly spíš slepice nebo kohouti.
Tedy i výběr příloho byl mezený: Brambory, bramborová kaše a nádivka k pečínce, vařené brambory či bramborový salát ke smaženému kuřeti. Houskový knedlík leda tak ke kuřeti na smetaně.
Jaké přílohy ke kuřeti
V současné době jsou kuřata asi nejoblíbenějším mase. V receptech na jejich přípravu neplatí žádné meze, a tak ve volbě příloh jsou měřítkem naše chutě, zkušenosti a „zdravý kuchařský rozum“. Tak že a jaké přílohy k jaké úpravě?
Kuře pečené
- Kuře pečené: Brambory na všechny způsoby, dušená rýže (i rýže s hráškem či se zeleninou), bramborová kaše, pečená nádivka, pečený zeleninový nákyp, vařená, dušená či restovaná zelenina, pečená dýně, opékaná polenta, nudle či jiné těstoviny, vařené, pečené či opékané batáty, kaše z batátů, chléb nebo jiné pečivo. Knedlíky asi jenom tehdy, když je podáváno také zelí, anebo je kuře přímo pečeno na kyselém zelí.
Kuře grilované a kuřecí plátky (steaky)
- Kuře grilované: brambory upravené na všechny možné způsoby, batáty, topinambury, bramborový nebo těstovinový salát, chleba a jiné pečivo, bramborová, batátová či dýňová kaše, zeleninový salát, dušená či restovaná zelenina, pečená dýně.
Kuřecí ragú
- Kuřecí ragú všeho druhu (včetně asijský h úprav): těstoviny, tarhoňa, špecle, noky, rýže na všechny způsoby, placky všeho druhu – lokše, rosty, bramboráky, arabský chleba, tortilly, opékaná polenta…
Kuře na smetaně (paprice
- Kuře na smetaně (paprice): houskový knedlík, karlovarský knedlík, bramborový knedlík, noky, halušky, špecle, těstoviny
Smažené kuře
- Smažené kuře (v trojobalu nebo v těstíčku): brambory na všechny způsoby (kromě hranolků), bramborový, rýžový, těstovinový salát, francouzský salát, saláty z červené řepy, vídeňský salát, bramborová, batátová nebo dýňová kaše.
K jiný úpravám kuřete podáváme analogicky totéž, jako když je pokrm připraven z jiného druhu masa.