Jakou koupit myčku na nádobí

Ještě na přelomu tisíciletí byla myčka nádobí v Česku považována za zbytečný luxus. Dnes už je běžnou součástí mnoha domácností. Patří k základnímu vybavení kuchyně stejně tak jako mikrovlnka nebo lednice. Šetří čas, spotřebuje méně vody a energie, šetří místo v kuchyni a ruce před útokem saponátu, zvyšuje životní standard. Životnost myčky je asi 10 let – za tu dobu se investice vrátí. Moderní přístroje dokáží přizpůsobit podle objemu nádobí a znečištění i spotřebu vody a volbu programu.

Pohodlnost je matkou pokroku

První motorově poháněnou myčku vynalezla v roce 1886 v americkém státě Illinois Josephine Cochranová, kterou obtěžovalo zdlouhavé mytí nádobí po oslavách, které ráda pořádala. Tehdy to byl kotel s kolem, na které se pomocí držáků nádobí připevňovalo. Kolo se točilo a rozstřikovalo vodu se saponátem. Od té úplně první se současné myčky poněkud liší…

Vybírat podle programů myčky

Moderní přístroje rozloží po zvolení vhodného programu  práci do několika fází. Postupně předmývají, myjí, oplachují, leští a suší. V současné době se i mycí programy myček přizpůsobují vyšší hygieně. Moderní myčky jsou vybavené tak zvanou ochrannou funkcí, která zabezpečuje hygieničtější mytí toho druhu nádobí, jež si vyžádá speciální přístup, například dětské lahvičky nebo desky na krájení. Při mytí nádobí v myčce zabezpečuje usušení vyhřívací těleso, díky kterému je sušení hygienické.

Na co myslet

  1. Tvrdost vody: Ještě před prvním spuštěním myčky si zjistěte (u příslušné vodárenské společnosti), jak tvrdá voda vám teče z kohoutku. Podle toho si pak nastavte na myčce změkčování vody.
  2. Regenerační soli: Jsou pro každou myčku nezbytné. Nesmíte je nahrazovat ničím jiným, jinak si myčku brzo zničíte. Výhodnější jsou přitom spíše hrubší soli.
  3. Mycí prostředky: Kvalitnější, úspornější a také snadnější k manipulaci jsou mycí prostředky ve formě tablet. Jejich jedinou nevýhodou je jejich relativně vysoká cena. Práškové mycí prostředky se někdy obtížně odměřují.
  4. Uložení nádobí: Nádobí by se nemělo v myčce překrývat, jinak se k němu čisticí tryska nedostane.
  5. Údržba myčky: Výrobci doporučují, aby se myčky přibližně každý měsíc či dva čistily speciálními prostředky. Pokud ale používáte tabletové mycí prostředky, pak je to trošku zbytečné: Díky tomu, že tableta správně odměří vhodné množství prášku, myčka se tolik nezanáší. Stačí ji tedy vyčistit jen asi jednou či dvakrát za rok.

Zásady mytí nádobí v myčce

Při mytí nádobí v myčce je důležité dodržovat určité zásady, jen tak budete mít perfektně čisté nádobí.

  • Odstraňte z nádobí hrubé zbytky jídla, předejdete tak snadnému ucpání filtru.
  • Nádobí předem neoplachujte – pouze v případě, že je v myčce delší dobu, zvolte před mytím oplachovací program.
  • Dbejte na to, aby vždy bylo víc nádobí dole a méně nahoře. Nádobí rozmístěte rovnoměrně, dejte pozor, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. Zabráníte tak škrábancům, které snadno vzniknou při rotaci sklenic během tryskání vody z otočných ramen.
  • Misky, hrnečky, skleničky dávejte do koše dnem vzhůru, aby v nich nezůstávala voda.
  • Příbory patří do zásobníku zásadně rukojetí dolů.
  • Střídejte hluboké a mělké, malé a velké talíře, aby se voda snadněji dostala ke všem kouskům nádobí.
  • Křehké a plastové nádobí patří na horní mřížku, dole by se mohlo deformovat velkým teplem.
  • Velké kusy umístěte ve spodním koši, malé a snadno rozbitné v horním.
  • Do myčky dávejte jen nádobí k tomu určené. Poznáte to podle speciálního symbolu.
  • Myčku nepřeplňujte, voda se musí dostat všude, stříkací ramena nesmějí být blokována.
  • Po umytí nejdříve vyndávejte nádobí ze spodního koše. Předejdete tak vylití zbytku vody z prohlubní dna sklenic ve vrchním koši.
  • Nezapomeňte občas vyčistit filtr, aby byl odtok volný.

Přestože je myčka velký pomocník, není dobré do ní dávat veškeré kuchyňské nádobí. Uvědomte si, že ručně myjete ve vodě teplé kolem 40 stupňů Celsia a v myčce horkou vodou 70 stupňů i více. Tyto teploty a také nápor rozstřikované vody nemusí vše vydržet, obzvlášť citlivé je sklo.

Pamatujte: Nevhodné pro mytí v myčce

  • lakované a ručně vyráběné nádobí
  • dřevěná prkénka
  • hliníkové nádobí (hliník reaguje na kyseliny a zásady změnou povrchu, tmavne)
  • příbory s dřevěnými, rohovinovými, porcelánovými nebo perleťovými rukojeťmi
  • plastové nádobí, které neodolává vysokým teplotám
  • starší příbory, jejichž tmel je choulostivý na vysokou teplotu
  • lepené nádobí nebo příbory
  • cínové a měděné předměty
  • křišťálové sklo
  • broušené sklo a ručně foukané sklenice (zmatní a zbělají)
  • rezavějící ocelové nádobí
  • stříbro (látky z jídla obsahující síru, například žloutky, hořčice, způsobují jeho tmavnutí)

Zanechte odpověď