Porucha činnosti jater patří k velmi častým zdravotním potížím. Projevit se může různě – jako nevolnost po těžším, zvláště mastném jídle, jako tupá bolest v křížové oblasti vpravo, vznikají potíže s vyprazdňováním, dochází k poruchám látkové výměny a k zanášení organismu odpadovými látkami, což má za následek další poškození. Objevuje se nespavost (nemocný se budí většinou kolem třetí hodiny v noci a nemůže znovu usnout). Sníženou funkci jater či vážnější poruchu potvrdí jaterní testy. K jaterním potížím se někdy připojuje porucha činnosti žlučníku, anebo je předchází. Léčba je provázena jaterní dietou.
Funkce jater v organismu
K hojení a obnově jaterní tkáně je velmi důležitý vhodný jídelníček, výživa s dostatkem energie a kvalitními, plnohodnotnými bílkovinami. Úkolem jater je zpracovávat látky vstřebané ze střeva do krve; mohou je přestavovat, uskladňovat nebo opět uvolňovat do organismu. Díky této schopnosti zabezpečují plynulé zásobování živinami a jsou důležitým článkem trávení bílkovin, tuků i sacharidů; současně se v játrech tvoří žluč nezbytná pro trávení tuků. Úkolem jater je i uskladňování některých vitamínů a železa. Velmi důležitým úkolem je ovšem i zpracovávání látek pro tělo škodlivých, jedovatých, nepotřebných a cizorodých. Tyto látky játra chemicky mění na takové sloučeniny, které je možné vyloučit ledvinami nebo žlučí
Příroda pomáhá
Přírodní medicína nabízí několik receptů a metod, s jejichž pomocí lze sníženou činnost jater povzbudit nebo dokonce vrátit do normy.
V období rekonvalescence pomáhá čaj z ostropestřece mariánského, který se připravuje obvyklým způsobem a pije se třikrát denně šálek teplého čaje před jídlem.
Jiným účinným bylinkovým čajem je čaj ze směsi nati vlaštovičníku, nati čubetu benediktu, nati pelyňku, nati mochny husí, listů kopřivy a nati i kořene pampelišky. Bylinky smícháme stejným dílem. Čaj se pije jako v předcházejícím případě třikrát denně před jídlem. Účinek čaje znásobíme, přimícháme-li do každého šálku lžičku rozemletých semen ostropestřece mariánského.
Jaterní dieta je poměrně přísná
- První zásadou jídelníčku u všech akutních jaterních onemocnění je absolutní zákaz alkoholických nápojů.
- Vyloučit však musíme i jakékoliv chemické látky, včetně konzervačních činidel; to znamená, že nelze použít žádné pokrmy a potraviny, při jejichž zpracování byla tato činidla použita – například hořčice, kečup.
- Při nechutenství a nevolnosti je nutné stravu podávat často v malých dávkách a chutně upravenou; pokud je to možné, využíváme oblíbené pokrmy a kombinace jídel.
- Používáme jen lehce stravitelné úpravy jídel: vaření, dušení, přípravu v horkovzdušné, případně mikrovlnné troubě.
Recepty pro jaterní dietu
Lázeňský závin
300 g libového vepřového nebo kuřecího (prsa) masa, 30 g poctivé málo slané šunky, 10 g mrkve, 20 g hrášku, 2 vejce, 20 g mléka,20g hladké mouky, 20 g oleje a sůl
Plát masa naklepeme a osolíme. Vejce rozšleháme a umícháme na oleji. Přidáme hrášek a na malé kousky nakrájenou šunku. Mrkev očistíme a spaříme. Masový plát potřeme vaječnou směsí, na ni položíme celou mrkev a plát zabalíme. Převážeme a opečeme nasucho. Podlejeme, osolíme a dusíme doměkka. Měkké maso necháme zčervenat v troubě. Šťávu zahustíme moukou a krátce povaříme. Krájíme na šikmé plátky, aby byla vidět barevná náplň. Můžeme konzumovat jak teplé, tak i studené.Bulharská polévka
80 g hovězího nebo drůbežího masa bez kůže, 40 g mrkve, 20 g celeru, 40 g květáku, 20 g mražených fazolek, 80 g rajčat, 20 g brambor, sůl a petrželka
Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i mrkev, celer a maso. Vše dáme vařit do osolené vody, pak přidáme na růžičky rozebraný očištěný květák, později nakrájená rajčata, pokrájené mražené fazolky a vše uvaříme doměkka. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou.Ovocný salát
100 g banánu, 100 g pomeranče, 100 g jablek, 100 g kiwi, 100 g broskve, 8 lžic sirupu, citrónová šťáva, máta a kokos
Ovoce oloupeme anakrájíme na malé kousky, promícháme a zalejeme citrónovou šťávou se sirupem. Necháme v chladu uležet. Porce zdobíme snítkou máty a proužkem kokosu.Cikánský guláš
320 g masa (různé, ale vždy libové), 20 g oleje, 40 g cibule, 80 g rajčat, 40 g chlebové strouhanky, kmín, bobkový list, sůl a petrželka
Omyté maso nakrájíme na kostky, opečeme nasucho, podlejeme a přidáme nakrájenou cibuli, oloupaná rajčata, olej, bobkový list a kmín. Dusíme doměkka. Pak odstraníme bobkový list a zahustíme chlebovou strouhankou a krátce povaříme. Každou porci ozdobíme plátkem rajčete s petrželkou.Plněná rajčata
4 velká rajčata, 200 g telecího nebo kuřecího masa, 60 g rýže, 20 g olivového oleje, 1 vejce, sůl a sýr
Rajčata omyjeme, seřízneme vršky a vydlabeme je. Rýži dusíme v osolené vodě. Maso dvakrát pomeleme, smícháme s dušenou rýží, osolíme, přidáme rozšlehané vejce, prolisovanou dužninu a dobře promícháme. Rajčata naplníme směsí, přikryjeme seříznutými vršky, klademe do olejem vymazané varné nádoby. Podlejeme a zakryté dusíme; pak posypeme hoblinkami tvrdého sýra.