Někdo má játra rád. Někdo je nesní ani za nic. Ale je početná skupina lidí, kterým játrová chuť nevadí (nebo jim dokonce i chutná), ale větší kousky jater jim vadí. Pro takové strávníky můžeme připravit jednoduché játrové omáčky. Játrová omáčka je rychlý a velmi levný pokrm, který můžeme připravit, jestliže chceme i během týdne podávat teplé večeře. V receptech na játrovou omáčku jsou použita vepřová játra, která mají jemnější chuť i konzistenci než játra hovězí (jsou méně hořká), a zároveň jsou obvykle levnější než játra kuřecí.
Játrová omáčka z vepřových jater
Játrová omáčka jednoduchá I.
- 400 g vepřových jater, 1 cibule, 50 g slaniny, 40 g polohrubé mouky, kmín, pepř, sůl, 1 i více stroužků česneku, 250 g rýže.
Příprava: Játra uvaříme doměkka v neosolené vodě. Na rozškvařené slanině zpěníme drobně nasekanou cibuli s kmínem, přidáme mouku a společně osmahneme. Připravenou cibulovou jíšku zalijeme vývarem z jater, dobře rozmícháme, doplníme česnekem utřeným se solí a povaříme. Měkká játra nastrouháme na malé kapky, vmícháme do omáčky a necháme přejít varem. Ochutíme solí a pepřem.
Podáváme s dušenou rýží.
Játrová omáčka z vepřových jater II.
- 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, pepř, drcený kmín, sladká paprika, vývar, 40 dkg vepřových jater, 2 lžíce hladké mouky, špetka soli, 50 dkg rýže.
Příprava: Na lžíci sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme vývarem a vaříme asi půl hodiny. Na druhé lžíci rozehřátého sádla smažíme opepřená hovězí játra nakrájena na kostičky. Pak je podlijeme vodou a dusíme do měkka. Játra na velmi drobné kousky, rozsekáme vložíme do uvařené omáčky, promícháme a podle chuti okořeníme solí a pepřem.
Podáváme s rýží.
Játrová omáčka s pórkem a se smetanou
- 350 g vepřových jater, 2 + 2 lžíce másla, 1 střední pórek, 1 smetana 12%, lžička karí, sůl, zelené bylinky.
Příprava: Vepřová játra nakrájíme na kousky, osmahneme na polovině másle, zasypeme karí, podlijeme vodou, přiklopíme poklisí a při nižší teplotě udusíme do měkka. Na zbylém másle podusíme na kolečka nakrájený pórek. Měkká játra rozmixujeme i s tekutinou v níž se dusila a s asi třetinou pórku (ponorným ručním mixerem). Přidáme smetanu, zbylý pórek, sůl, případně trochu naředíme vývarem, vodou nebo mlékem. Provaříme, dochutíme bylinkami (petržel, pažitka, čerstvá majoránka, pomerančová máta, bazalka).
Podáváme s těstovinami, můžeme posypat dobrým sýrem (parmezán).
Játrová omáčka s masem a noky
- 40 dkg vepřových jater, 50 dkg předního hovězího masa, hovězí vývar, 1 cibule, stroužek česneku, 1/2 lžičky majoránky, sůl, hladká mouka, tuk.
Příprava: Maso uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Zvlášť uvaříme játra. Na tuku osmažíme cibuli, zasypeme lžičkou mouky. Zalijeme půl litrem vývaru (z jater), uvařená játra do vývaru nastrouháme najemno, osolíme, přidáme rozetřený česnek a majoránku. Provaříme. Do hotové omáčky vložíme maso a necháme přejít varem.
Jako přílohu můžeme podávat krupicové noky.
Játra? Ano, ale s mírou
Játra jsou vynikajícím zdrojem vitaminu A, riboflavinu, vitaminu B 12 a dobrou zásobárnou železa (vepřová játra mají například až 15 mg na 100 g), zinku a niacinu. Jsou vhodná například při chudokrevnosti (anémii).
Játra však také obsahují velké množství cholesterolu, proto bychom je neměli jíst příliš často. Při některých nemocech (podagra-dna) jsou játra výslovně zakázána.