Jehněčí – nejlepší recepty

Jehněčí maso je zvláště v jarní měsících velmi oblíbené. Jeho vysoké nutriční hodnoty a snadná úprava mu razí cestu do stále více domácností. Přinášíme vám hned tři nejlepší recepty na jehněčí maso: klasické jehněčí stehno na bylinkách, jehněčí medailonky na grilu a plněné vinné listy, klasiku ze středomoří.

Jehněčí stehno na bylinkách

Pravděpodobně nejjednodušší úprava jehněčího masa, kterou zvládne i začínající kuchařka. Chutě se během pečení efektně prolnou a za výsledek by se nemusel stydět ani Zdeněk Pohlreich.

Ingredience:
1 velké jehněčí stehno (700 – 1 000 gramů)
1 balíček bylinkového másla (můžete použít i koupenou směs a vlastnoručně ji s máslem smíchat)
500 ml hovězího vývaru
150 ml bílého vína
podle chuti sůl a pepř

Postup:
Jehněčí maso dobře omyjeme a osušíme. Potřeme ho asi polovinou bylinkového másla a dobře převážeme provázkem. Pak potřeme jehněčí stehno i zbylým bylinkovým máslem a zabalíme do potravinářské folie. Necháme v ledničce odpočívat alespoň dvě hodiny. Toto je velmi důležitý krok, který dovolí jehněčímu vstřebat chuť a vůni bylinek a ve výsledku maso zjemní.

Mezitím rozpálíme troubu na 200°C. Maso zbavené fólie vložíme na pekáček a necháme 15 minut zatáhnout. Poté teplotu snížíme na 160 °C, zakryjeme a za občasného přelévání vývarem pečeme další tři hodiny. Maso je dobré několikrát otočit, aby se opékalo rovnoměrně.

Hotové maso vyndáme z pekáče a šťávu nalijeme do hrnce. Přivedeme k varu a ochutíme bílým vínem, solí a pepřem. Vaříme asi pět minut.

Jehněčí medailonky na grilu

Ideální recept pro rodinné grilování. Není náročný na čas ani na potřebné suroviny.

Ingredience:
1 kilo jehněčího hřbetu
podle chuti sůl a pepř
1 dl rostlinného oleje

Postup:
Jehněčí hřbet vykostíme, odblaníme a nakrájíme na 1 cm silné plátky. Ty slabě naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Pak je opečeme na rozpáleném roštu, z každé strany 6-8 minut. Podáváme s pečivem a čerstvým salátem.

Vinné listy plněné jehněčím masem

Středomořská klasika, její příprava je o něco náročnější, ale rozhodně stojí za to. Kam se hrabou plněné paprikové lusky!

Ingredience:
500 gramů jehněčího masa
2 vejce
podle chuti sůl a pepř
1 velká houska
2 snítky čerstvé máty
1 střední cibule
16 vinných listů
2 lžíce vína
100 ml rajčatového protlaku
čtvrt lžičky mleté skořice

Postup:
Jehněčí maso umyjeme a pomeleme na masovém strojku. Přidáme namočenou housku pokrájenou na menší kousky, vejce, sůl, pepř, nastrouhanou cibuli a nadrobno nasekanou mátu. Všechno dohromady dobře promícháme.

Listy vinné révy dobře omyjeme, osušíme a rozložíme na pracovní desku. Masovou směs rozdělíme na 16 stejných dílků a postupně naplníme všechny vinné listy. Jejich okraje dobře svineme, případně ještě zajistíme nití. Vinné listy plněné jehněčím masem vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vínem a dusíme asi 30 minut.

Na závěr listy vyjmeme a zbylou šťávu zahustíme rajským protlakem, mletou skořicí a solí. Přivedeme k varu a za stálého míchání 5 minut vaříme. Vinné listy plněné jehněčím masem s rajskou omáčkou podáváme ihned, nejlépe s rýží nebo vařenými bramborami.

Zanechte odpověď