Jelení krk patří sice k méně kvalitnějším sortám divočiny (stejně jako maso z krku jiných jatečních zvířat), ale při dobré úpravě lze i z jeleního krku upravit jídlo velmi chutné. Zásadní roli při vaření z jeleního krku hraje čas – z jeleního krku nepřipravíme žádnou minutku, doba přípravy se musí počítat v řádech hodin.
Jelení maso na jídelníčku
Maso z jelena je poměrně aromatické, málo tučné a výživově hodnotné. Vzhledem k nízkému obsahu tuku patří k lehce stravitelným. Obsahuje hodně bílkovin, vitaminy skupiny B a minerální látky jako sodík, draslík, železo a fosfor.
- Jeleni žijí buď volně v lesích, v oborách. Tam je loví myslivci.
- Nebo se chovají jako hospodářská zvířata na farmách.
Jako i maso z krků jiných zvířat, i jelení krk je maso prorostlé vazivovými tkáněmi. Při krátké tepelné úpravě je proto jelení krk tuhý a houževnatý. Dlouhou pomalou tepelnou úpravou tkáně změknou a maso se stává naopak velmi jemným a měkkým. Na úpravu jeleního krku lze použít všechny recepty, které se používají na přípravu předního masa divočiny.
Jelení krk: Recepty
Jelení guláš
- 1 kg masa na guláš )například z jeleního krku), 200 g cibule, olej nebo sádlo, sladká paprika, pálivá paprika, pepř, kmín, 4 stroužky česneku, majoránka, 1 čerstvá paprika, 2 rajčata, jíška.
Příprava: Nakrájenou cibuli usmažíme na tuku do zlatova, přidáme maso a orestujeme ze všech stran. Přisypeme koření, krátce promícháme, aby paprika nezhořkla a zalijeme vodou, případně vývarem. Po změknutí masa přidáme pokrájenou papriku a rajčata, která jsme spařili horkou vodou a oloupali z nich slupku. Zahustíme jíškou.
Příloha: chléb, houskový nebo kynutý knedlík.
Zdroj: sumavska-zverina.cz
Jelení krk na česneku
- Jelení krk, 3 cibule, 1 velká palice česneku, snítka šalvěje, snítka rozmarýnu, 2-3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce, 6 kuliček celého pepře, 150 g slaniny, sůl, 2 lžičky koření na divočinu, podle potřeby vývar (ale nikolic průmyslový koncentrát z kostky, to raději horkou vodu).
Příprava: Maso opláchneme, osušíme, prošpikujeme špalíčky slaniny a česnekem, posolíme a posypeme kořením na divočinu. Cibuli, zbytek česneku a slaniny nakrájíme na plátky a dáme do pekáče. Přidáme bylinky a koření. Maso podlijeme trochou vývaru, dáme do trouby předehřáté na 250°, pečeme asi 30 min., pak ztlumíme na 190° a za občasného podlévaní a přelévání výpekem dopečeme. Když je maso měkké, tak ho vyndáme (udržujeme v teple). Výpek přecedíme, propasírujeme, necháme zredukovat, vložíme zpět maso a obědváme.
Jelení plec s banánovou omáčkou
- 1 kg jelení plece, 1 sklenička rybízu jako brusinky, kanadské steakové koření, sůl, 1 banán, tmavá jíška.
Příprava: Plec opláchneme, osolíme, okořeníme a dáme do vyšší pánve. Zalijeme rybízem a vaříme doměkka. Hotové maso vyndáme a nakrájíme na plátky. Do omáčky dáme banán nakrájený na kolečka a zahustíme jíškou. Příloha: rýže.
Zdroj: sumavska-zverina.cz/
Kořeněný jelení krk
- 1 kg jeleního masa z krku, 1 velká cibule, 30 dkg uzeného špeku.
Na marinádu: 1 kávová lžička sušeného tymiánu, 1 kávová lžička koření Zvěřina (Vitana), 1 kávová lžička hrubé soli, 20 kuliček jalovce. Vše poctivě rozmělnit v hmoždíři a následně smíchat s 2 lžícemi oleje.
Příprava: Maso z jeleního krku nakrájíme na kousky asi 4×4 cm a bohatě vetřeme do masa v hmoždíři rozdrcenou a smíchanou marinádu. Maso následně vložíme zakryté do chladna na 24 hodin, ale lépe až na 48 hodin.
V hrnci orestujeme na nudličky nakrájenou prorostlou uzenou slaninu a po vypečení tuku přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a opečeme do hněda. Maso po poctivém naložení zprudka orestujeme na pánvi tak, aby se zatáhlo a lehce opeklo a vložíme do hrnce ke slanině s cibulí. Výpek z pánve přidáme do hrnce k masu. Podlijeme asi 0,5 l vody, přikryjeme a dusíme do změknutí, asi 90 minut.
Dle potřeby během dušení doléváme vodu tak, aby dosahovala do ¾ masa. Jakmile je maso hotové, tak dle potřeby a zvolené přílohy zahustíme tmavou jíškou.