Diabetiků, lidé, kteří trpí úplavicí cukrovou, čili cukrovkou prvního nebo druhé stupně, stále přibývá. Po celý život musí držet dietu. I když pro ně stále platí zákaz konzumace jednoduchých cukrů, celkově se doporučení jídelníčku pro diabetiky přibližuje zásadám zdravé výživy.
Jídelníček pro diabetiky musí respektovat i kuchařka
Dodržování diety však vyžaduje nejen znalosti, jaké množství a jaký druh potraviny mohou diabetici jíst, ale také změnu stravovacích zvyklostí. To má pro diabetika zásadní význam. Umožní mu udržovat normální glykemii, snížit hladinu krevních tuků a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhá i při udržování přiměřené tělesné hmotnosti. U diabetu 2. stupně udržování váhy a správná výživa rozhoduje i o prodloužení života.
Je bezpodmínečně nutné, aby zásady diabetického stravování znaly i osoby, které jídla pro diabetiky připravují. Přinášíme několik receptů.
Množství sacharidů a kilojoulů je pro čtyři porce.
Recepty na jídla pro diabetiky
Obložený celozrnný chléb
4 krajíčky celozrnného chleba (240 g), 20 g rostlinného tuku, 4 vejce, 200 g rajčat, 4 listy hlávkového salátu, pažitka, sůl
Vejce uvaříme natvrdo, rajčat a omyjeme a nakrájíme na kolečka, salátové listy omyjeme a osušíme, pažitku pokrájíme nadrobno. Chléb potřeme rostlinným tukem, obložíme listy salátu a střídavě klademe plátky vajec a rajčat, posolíme a posypeme pažitkou.
Sacharidy – 96 g, 3360 kJ.
Vepřová plec na zázvoru
500 g vepřové plece, 1 0 g slaniny, 1 0 g oleje, 2 stroužky česneku, čtvrt lžičky mletého zázvoru nebo lžička strouhaného čerstvého zázvoru, sůl.
Omyté maso osolíme, okořeníme zázvorem a potřeme směsí oleje, třeného česneku a nadrobno usekané slaniny. Podlijeme trochou vody a pečeme v přiklopeném pekáčku. Ke konci pečení vrchní díl sejmeme a za častého přelévání výpekem dopečeme maso dočervena.
Sacharidy – 16 g, 5830 kJ.
Mrkev po židovsku
600 g mrkve, 20 g másla, 4 stroužky česneku, sůl
Oškrábanou mrkev nakrájíme na hranolky a na másle ji dusíme doměkka. Před dokončením přidáme česnek rozetřený se solí. Podle chuti dosolíme nebo přisladíme. Podáváme s vařenými brambory .
Sacharidy – 60 g, 1 920 kJ. (1 350 g vařených brambor obsahuje 250 g sacharidů a 4 750 kJ).
Zelný salát s mrkví
400 g kysaného zelí, 80 g očištěné mrkve, 40 g cibule, sůl (případně ocet a sladidlo)
Mrkev nastrouháme na jemné nudličky, cibuli drobně nakrájíme a promícháme s překrájeným kysaným zelím. Podle chuti přisladíme nebo přikyselíme.
Sac haridy – 50 g, 680 kJ.
Kuřecí řízky se šunkou a sýrem
4 kuřecí řízky po 100 g, 6 g hladké mouky (2 lžičky), 12 g oleje (4 lžičky), 4 plátky šunky po 10 g, 4 plátky eidamu (80 g), 1 0 g másla, bílý pepř, sůl
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém oleji. Do zapékací misky nebo pekáčku dáme opečené řízky, na každý položíme plátek šunky a plátek sýra a vložíme do vyhřáté trouby nebo pod gril a zapečeme, až se sýr roztaví.
Sacharidy – 4 g, 4 420 kJ.
Meruňkové knedlíky
500 g měkkého tvarohu, 40 g krupičky, 1 vejce, 200 g vypeckovaných meruněk, 1 0 g másla, 20 g sorbitu, sůl
Kousek tvarohu odložíme stranou na ozdobu a zbytek smícháme v misce s krupičkou, vejcem a špetkou soli a necháme chvíli stát. Vyzrálé meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Z těst a utvoříme váleček , který nakrájíme na dílky, do každého zabalíme po půlce meruňky a dobře uzavřeme. Zaváříme do vroucí vody a vaříme 6 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, osladíme sorbitem, omastíme máslem a ozdobíme tvarohem.
Sacharidy – 160 g, 41 30 kJ.
2 komentáře
Já mám jeden recept – pro diabetiky 2 kuřecí stehna podusím bez tuku na zelenině, dám trochu mouky. Podávám s rýží. Jana
velmi dobré a jednoduché!