Jídlo a víno, nerozlučná dvojka

Už od nepaměti se k lahodnému jídlu podávalo víno. Někdy červené, jindy bílé, občas šampaňské. Jiné k masu, další k mořským plodům a těstovinám. Znáte, dámy, obecná pravidla podávání vína k pokrmům? Víte, které chutě se k sobě hodí?

Chuťově výrazné jídlo žádá stejně výrazné víno

Doporučení znalců jsou jasná. Víno a pokrmy k sobě musí pasovat. Doplňovat se. Ani jedno nesmí dominovat, a přebíjet tak chuť druhého. Výrazná, řekněme třeba pikantní, ostrá jídla potřebují vína plná chuti. Naopak nepříliš kořeněné či jinak ochucené pochutiny báječně korespondují s obdobně jemnými víny. Jsou to prostě parťáci, ne soupeři.

Červené víno

Nic nezkazíte, pokud se budete řídit tím, že k tmavému masu budete podávat vždy červené víno. Nabízí se zvěřina, hovězí maso, kachna, ale i husa a krocan. Skvěle doplní husté, kořeněné omáčky. Co se sýrů týká, tak právě ty s bílou a modrou plísní vytvoří v kombinaci s červeným vínem gurmánský zážitek.

Nalévání červeného vína

Bílé víno

Dáte-li si mezi světlé maso a bílé víno rovnítko, ulehčíte si život. Drůbež, ryby, mořské plody i telecí maso se „vykoupou“ v jemném bílém víně stejně ochotně jako čerstvé i tvrdé sýry. Ty ovčí a kozí obzvlášť. Pokud vás zajímá kombinace těstovin a vína, rozhodujte se podle omáčky a dalších ingrediencí. Bylinky, sýry, mořské plody? Bílé víno bude ideální.

Šumivá vína, sekty, šampaňské

Všechna mají svá specifika. Šumivé víno bez přívlastku se vyznačuje nižším podílem alkoholu. Stále oblíbenější sekty jsou charakteristické propracovanějším technologickým postupem výroby. A na pomyslném vrcholu šumivých vín stojí šampaňské z francouzské oblasti Champagne-Ardenné. Co však mají společné, jsou bublinky a jistá noblesnost. Co jiného se k sektu či šampaňskému hodí víc než kaviár, ústřice, delikátní sýry s modrou nebo zelenou plísní, chřest nebo jemný tuňák? Snad už jen kvalitní čokoláda.

Zanechte odpověď