Kachní vejce v kuchyni

Kachní vejce se objevila na tapetě zájmu spotřebitelů. Není divu, když se v posledních desetiletích zvedl i počet lidí, kteří začali doma chovat kachny. Dají se kachní vejce použít v kuchyni? A jestli ano, tak za jakých podmínek a k jakému účelu?

Varování z dávné doby stále platí

Každý, kdo kdy chtěl trochu seriozně proniknout do tajemství gastronomie, narážel při pročítání kuchařských knih na varovné pojednání o tom, že kachní vejce potřebují dlouhou tepelnou úpravu, a proto se hodí hlavně do těsta. Samostatný vykřičník vždy stál u varování, že se kachní vejce nesmějí používat do zmrzliny. Tomuto upozornění čtenáři sice sice slovně rozuměli, ale důvod varování nechápali – cožpak se někde dají sehnat kachní vejce?

Text zjevně pocházel z dob, kdy byl chov kačen běžnou záležitostí – a pak se varování léta opisovalo z kuchařky do kuchařky, tak jak se v současné době kopírují informace v internetovém prostředí. Aniž by lidé kachní vejce znali, a aniž by měli vůbec šanci někde kachní vejce sehnat. 

Jenže kola času se pootočila. A dnes už zase mají pojednání o kachních vejcích opodstatnění – kachny se vrátily na české, moravské a slezské dvorky a s nimi i kachní vejce. Co s nimi? Mají kachní vejce v kuchyni nějaké rozumné a neškodné upotřebení?

Kde sehnat kachní vejce

  1. Ke kachním vejcím přijdou hlavně chovatelé kachen.
  2. Ve druhé skupině stojí jejich nejbližší okolí – rodina, přátelé.
  3. Kachní vejce je možno rovněž koupit „od cizích“ chovatelů,
  4. anebo na je koupit z kachní farmy.

Protože kachní farmy hned tak někdo ve svém nejbližším okolí nemá, musel by se nákup kachních vajec spojit s jinou aktivitou, aby se vyplatilo na farmu zajet. Kachní vejce sice jsou větší než vejce slepičí, ale musela by být za stejnou cenu jako slepičí vejce, aby se mohlo hovořit o vzniklé ekonomické úspoře. Protože se jinak musí do nákupu započítat i náklady na cestu na farmu.

Proč se kachní vejce „psala s vykřičníkem“

Odjakživa se vysvětlovalo, že: „Kachní vejce jsou náchylnější k bakteriální nákaze z vnějšího prostředí, než vejce slepičí.“ Údajně je to tím, že skořápka kachních vajec má větší póry a je průchodnější pro choroboplodné zárodky. Proto, jsou-li kachní vejce určena ke konzumaci, mají být tepelně zpracovaná. U kachních vajec se doporučuje minimálně deset, optimálně dvacet minut při teplotě alespoň 70 stupňů Celsia.

Tím se eliminují úpravy typu:

  • míchaná vejce, volská oka, vejce na hniličku, vejce benediktýn,
  • nemůže použít kachní žloutek na zahuštění polévky nebo omáčky (kde se jen krátce zahřeje a neprochází varem),
  • z bílků nelze ušlehat nevařený sníh na dezerty nebo na zlehčení pudinků – a podobně.

Kachní vejce v kuchyni

  • Kachní vejce se doporučují do těst. Všechny moučníky se pečou při teplotě vyšší než je doporučovaných sto stupňů, a tak je bezpečnost zaručena. Kachní vejce se hodí do těst piškotových, lineckých, třených i kynutých.
  • Domácí cukrářky mají dobré zkušenosti s použitím kachních vajec na dortové korpusy (u kterých je spotřeba vajec značná).
  • Dvacet minut vařená kachní vejce dobře poslouží tam, kde kde jsou předepsána vařená slepičí vejce (do salátů, do pomazánek, k plnění sekané, na přípravu skotských vajec).
  • Kachní vejce se velmi dobře hodí na zalití zapékaných pokrmů šunkofleky a podobně zapečené těstoviny, francouzské a jiné zapékané brambory.
  • Z kachních vajec lze připravovat pečené nádivky a souflé.

Zanechte odpověď