Je příznačným paradoxem přelomu tisíciletí, že zatímco se část lidstva potýká s globálním problémem – totální chudobou a nedostatkem základních potravin, druhá část, žijící v až nezdravém nadbytku, upíná pozornost k potravinám primitivních společností a hledá tak zvané super potraviny, které by jim snad pomohly “přežít” následky civilizačních výdobytků. Mezi takové super potraviny mimo jiné patří kakao. Ale není to čokoláda, která po století patřila k nejvzácnějším mlsům. Jsou to surové kakaové body, na něž jsou upřeny “hledáčky” nutričních specialistů a potažmo vyznavačů “super zdravých” potravin. Surové kakaové boby jsou v současné době doporučovány jako chuťově poněkud “výstřední” mls obsahující ve vysokém množství látek lidskému organismu prospěšné.
Nejezme čokoládu, mlsejme kakaové boby
Často se říká, že čokoláda patří mezi látky, na něž je snadné vypěstovat si závislost. Samozřejmě se to netýká všech lidí. Ovšem regály potravinových obchodů v rozvinutých zemích světa, hojně zaplněné čokoládou všeho typu, dosvědčují, že výroba čokolády je jedním z největších světových potravinářských odvětví. Někdy se uvádí, že se jedná až o jedno procento z celkového množství.
Čokoláda milovaná, čokoláda varující
Čokoláda vyrobená z kakaového prášku, kakaového másla a cukru, a nebo v horších a častějších případech z kakaa, cukru a ztuženého tuku, má nejen “líbeznou” chuť, ale rovněž vysoký obsah energie. Častá konzumace čokolády má pro látky obsažené v kakau sice jistý přínos, ale daleko větší negativní dopad v podobě množení tukových buněk, základů obezity.
Surové čokoládové boby, plody kakaovníku, by měly být zdravou alternativou lidem, kteří o sobě prohlašují, že jsou “závislí” na čokoládě, ale rovněž cestou, jak tělu dodat látky, které mu třeba chybějí nebo se jich nedostává.
Protože kakaové boby mají silně kakaovou chuť, kakaově hořkou a ani trochu sladkou, snadněji v nich naleznou oblibu milovníci čokolády, než ti, kteří o čokoládu nestojí.
Problém je ovšem v tom, že kakaové boby u nás nejsou běžně k mání. Můžeme je sehnat leda někdy ve speciálkách se zdravou výživou, a nebo si je objednat prostřednictvím některých elektronických obchodů. Za výstřednost se platí. Kilogram kakaových bobů stojí plus mínus pět set korun (ale spíš plus, údaj 7/2017). Prodávají se ale i v menším balení.
Látky obsažené v kakaových bobech
- Antioxisační flavonidy: Napomáhají léčbě vysokého tlaku a cukrovky, podporují imunitní systém. Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus.
- Draslík: pro regulaci balance tekutin v organismu, hladiny acidity, krevního tlaku a nervově svalových funkcí.
- Chrom: Metabolismus cukrů
- Hořčík: podporuje nervovou soustavu
- Kyselina stearová
- Mangan: Krvetvorba
- Měď: Zlepšuje imunitu a krvetvorbu
- Síra: ozdravuje vlasy a kůži
- Železo: Krvetvorba
- Zinek: Podpora imunitního systému