Kalium (K, česky draslík) patří k minerálním látkám a v běžné stravě se ho přijímají dva až čtyři gramy 24 hodin. Jeho normální hladina v krevní plazmě je v rozmezí 3,8-5,1 mmol/l. Pokles, ale i zvýšení hodnoty kalia v krvi mohou mít závažné důsledky.
Kalium: Ani hodně, ani málo
Snížení hodnoty množství kalia v krvi (hypokalemie) může vzniknout:
- při nedostatečném příjmu v potravě,
- při zvýšených ztrátách močí (například při užívání diuretik léčení stávajících otoků),
- při zvracení, při průjmech,
- při dlouhodobém užívání projímavých prostředků.
Naopak zvýšená hladina kalia v krvi může nastat především:
- u nemocných se závažnou poruchou funkce ledvin,
- u pacientů léčených „umělou ledvinou“ čili u pacientů dialyzovaných.
Nedostatek kalia v krvi
Nízké hladiny draslíku v krvi (plazmě) vedou:
- ke svalové slabosti, ochablosti až ochrnutím,
- často k plynatosti a zácpě.
- Časté jsou poruchy srdečního rytmu a je zvýšená citlivost srdečního svalu na digitalizové glykosidy (dioxin).
Je-li nebezpečí vzniku nízké hladiny draslíku (kalia) v krevní plazmě v důsledku nezbytné léčby otoků nebo při léčbě kortikoidy a nestačí-li zvýšený přívod draslíku ve stravě ztráty nahradit, doplňuje se léčba pomocí medikamentů. Málo kalia (draslíku) v krvi podporuje vysoký krevní tlak.
U žen je nedostatek draslíku častou příčinou naprosté vyčerpanosti a chronické rýmy.
Některá diuretika snižují obsah draslíku (kalia) v krvi, proto je nezbytné tento prvek nahrazovat. Lidé, kteří užívají diuretika, by měli draslík doplňovat především konzumací zeleniny a ovoce (i ve formě kompotu).
Zdroje kalia
Na draslík jsou bohaté:
- zelenina, brambory, zvláště sušená zelenina, luštěniny, rajská jablíčka, houby.
- Sušené ovoce – zvláště meruňky;
- grepy a pomeranče,
- banány,
- všechny druhy ořechů,
- zeleninové a ovocné šťávy (zejména citrusové),
- čokoláda a kakao,
- celozrnné výrobky (chléb, těstoviny, rýže),
- náhražky kuchyňské soli,
- droždí.
Jsou-li ledviny v pořádku, nehrozí nebezpečí zvýšené hladiny kalia v krvi (krevní plazmě) z příjmu potravin s poměrně vysokým obsahem draslíku.
Nejdůležitější vitaminy a minerální látky
Pro úplnější informaci uvádíme tabulku účinků a zdrojů nejdůležitějších vitaminů a minerálních látek
LÁTKA | FUNKCE | ZDROJE |
Vitamín A | zlepšuje zrak, podporuje růst, zvláště pokožky, slizových membrán a kostí, zlepšuje elastičnost pokožky | ryby, játra, vejce, tuky, mrkev, hrách, řeřicha, meruňky |
Vitamín B 1 (Thiamin) | uvolňuje energii z uhlohydrátů při trávení | mléko, maso, obiloviny, fazole, kvasnice |
Vitamín B 2 (Riboflavin) | uvolňuje energii z uhlohydrátů a proteinů, napomáhá tvorbě hormonů ačervených krvinek | mléko, sýry, maso, játra, obohacené obiloviny, zelené fazole, brokolice, hlávkový salát |
Vitamín B 6 (Pyridoxin) | podporuje metabolismus aminokyselin a tvorbu krevního barviva – hemoglobinu | maso, vejce, ryby, celozrnné obiloviny, banány, ořechy |
Vitamín B 12 | nutný pro syntézu a dělení buněk, pro tvorbu krve | mléko, sýry, vejce, maso, obohacené kvasnicové výrobky |
Vitamín C | zdravá tkáň, funkce mozku, tvorba zubů, brání působení alergenů, stimuluje imunitní systém | ovoce a zelenina, zvláště nové brambory, rajčata, papriky, jahody, černý rybíz, citrusy |
Vitamín D | důležitý pro využívání kalcia a fosforu, pro stavbu kostí | rybí tuk, vaječný žloutek, mléko, tuky; tvoří se v pokožce působením slunečního záření |
Vitamín E | důležitý ochranný antioxidant, chrání tělo před působením volných radikálů, zvlhčuje pokožku zevnitř, uklidňuje a obnovuje pokožku | rostlinné oleje, pšeničná zrna, ořechy, obiloviny |
Vápník | tvorba kostí a zubů, srážlivost krve, svalová funkce | mléko, sýry, sardinky, zelí, brokolice, hrách, fazole |
Hořčík | důležitý pro uvolňování energie, pevnou nervovou soustavu, svalovou kontrakci | mléko, obiloviny, hrách, fazole, ořechy, listová zelenina |
Draslík (kalium) | urychluje metabolické reakce, reguluje tělesné tekutiny, zpevňuje nervy a svaly | obiloviny, zelenina, ovoce |
Železo | tvorba krve | játra, maso, obiloviny, řeřicha, brambory, zelí, meruňky, kokos |
Jod | reguluje růst a vývoj jako součást hormonu thyroxinu | mořské ryby, obiloviny, zelenina – obsah se liší podle druhu půdy |
Selen | antioxidant | ryby, maso, obiloviny, mléčné výrobky |
Zinek | normální růst zdravé pokožky, efektivní imunitní systém, dobrá hojivost, chuť k jídlu | červené maso, mléko, obiloviny, hrách fazole, ořechy, mrkev, brambory |