Řízky z kančího masa, a to jak klasicky obalované a smažené, anebo připravené na jiný způsob, jsou oblíbenou formou úpravy divočiny – kančího masa. Je to vítaná varianta úpravy divočáka, který nemusí tradičně skončit na pekáči, a poté se smetanovou nebo šípkovou omáčkou.
Maso z divočáka
Ke kančímu masu je možno „se dostat“ po celý rok. Můžeme je koupit
- nejen od certifikovaného myslivce,
- ale jednodušeji (i když dráž) v prodejnách zvěřiny,
- anebo ve velkoobchodě Makro.
Upravit kančí maso jako pečínku (se smetanovou či s šípkovou omáčkou) je obvykle první volba. Pak nastává otázka: Co ještě z kančího masa? Tento problém mají vyřešen hospodyně, které mají kančí maso ke zpracování častěji.
Řízek, to neznamená že je obalený a smažený
Lze kančí maso upravit jako řízek? V české kuchyni poslední doby je „řízek“ chápán coby naklepaný plátek masa obalený v tak zvaném trojobalu a poté usmažený na tuku. Ale podle běžné kuchařské terminologie je „řízek“ plátek masa uříznutý přes vlákno. Steak. Řízek masa, steak, pak může být upraven na různé způsoby. Ještě generace hospodyněk před druhou světovou válkou když kupovala „řízky“ měla na myslí plátky masa. Až pozdější vývoj „vsunul do hlavy“ představu, že je-li něco nazýváno řízkem, je to obaleno a usmaženo. Proto jsou v souboru „kančích řízků“ i recepty na kančí plátky upraveného jinak, než smažením v trojobalu.
Kančí řízky: recepty
Kančí řízky podle Kluků v akci
- 800 g kančí kýty, mletý pepř, sůl, 1 velká cibule a stejný díl plnotučné hořčice, hrnek hladké mouky, 2 vejce, hrnek strouhanky, sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení.
Příprava: Kančí maso nakrájíme na plátky, na okrajích nařízneme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kostičky a s plnotučnou hořčicí ji rozmixujeme. Řízky potřeme cibulovo-hořičnou marinádou a obalíme je tradičně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme je na sádle dozlatova. Podáváme s citronem a chlebem, bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
Kančí řízky v jogurtu I.
- Olej na smažení, česnek 3 stroužky, jogurt 1 balení, solamyl 2 lžíce, strouhanka na obalení, sůl podle chuti. Vegeta 2 lžíce, vejce 2 ks, kančí řízky 8 ks.
Příprava: Plátky masa naklepeme, mírně osolíme a naložíme nejméně na 5 hodin do kašičky z bílého jogurtu, vajec, solamylu, vegety a prolisovaného česneku. Vyjmeme, obalíme v prosáté strouhance a na rozehřátém oleji po obou stranách usmažíme.
Kančí řízky v jogurtu II.
- Kančí maso na řízky naklepeme a naložíme do směsi bílého jogurtu , vajíčka , grilovacího koření, česneku. Řízky v něm lze nechat 24-72 hodin , čím déle budou naložené, tím více zkřehnou a budou chutnější.
Na obalování si připravíme rozemleté mandle , nastrouhaný parmazán. Druhou variantou může být lahůdkové droždí. Obojí chutná skvěle. Řízky vyndáme z jogurtu a vložíme do obalovaci směsi. Pak je třeba naskládat je na pečící papír a péct v troubě při180°C asi 30 minut.
Kančí řízky s tymiánem
- 8 menších řízků z kýty černé zvěře, sůl, hrst čerstvého tymiánu, česnek, 2 vejce, 1 dcl mléka, hladká mouka, olej na smažení.
Příprava: Řízky den dopředu pečlivě naklepeme a zbavíme všech blan. Po obou stranách je zlehka potřeme směsí soli, tymiánu a mačkaného česneku. Naskládáme je do misky a necháme do druhého dne zaležet v lednici. Těstíčko si připravíme rozšleháním hladké mouky ve vejcích s decilitrem mléka, osolíme je a přidáme hrst jemně nasekaného čerstvého tymiánu. Zpracujeme spíše hustou surovinu, která nám na řízcích dobře přilne. Před ponořením do těstíčka je pečlivě obalíme v hladké mouce. Řízky smažíme zvolna z obou stran na pánvi na vyšší vrstvě oleje, až nám začne těstíčko zlátnout.
Doporučená příloha: s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.
Kančí řízky v bramborovém těstíčku
- Sůl, 2 špetky sůl, 2 ks vejce, 3 ks brambory, 100 ml mléko, pepř, 100 g hladká mouka, hladká mouka na obalené, olej na smažení, 1 kg kančí kýta.
Příprava: Kančí kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. V misce smícháme mléko, vejce, mouku, na jemno nastrouhané brambory a 2 špetky soli. Řízky lehce obalíme v mouce, poté v těstíčku a z obou stran osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Kančí řízky v těstíčku podáváme s bramborovou kaší.