Chcete připravit něco rychlého a chutného a zároveň maximálně využít podzimní zvěřinu? Zkuste tenhle kančí vývar, který jednoduše nemá chybu. I když vám některé ingredience mohou připadat nezvyklé, rozhodně to stojí za to.
Pokud máte v mrazáku ještě kus kančího masa a nevíte, co s ním, zkuste udělat lahodnou polévku. Bude tak dobrá, plná chuti a rychlá, že ji budete připravovat stále dokola.
Vývar z kančího masa – ingrediencemi
Seznam ingrediencí je trochu delší, ale nezalekněte se toho. Všechny báječně ladí dohromady a v celém receptu dávají perfektní smysl.
- 650 gramů kančího masa
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/2 žluté papriky
- 1 hrst tenkých žlutých fazolek
- 2 brambory
- 1 svazek zelené petrželky
- 1 malý šálek rajčatové šťávy
- sůl
- pepř
- paprika
Postup
Vše je opravdu snadné. Nejdříve kančí maso dobře omyjeme a nakrájíme na kousky vhodné velikosti. Měly by mít asi 2-3 cm. Je třeba opravdu ostrý nůž, jinak to nepůjde. Poté se pusťte do vývaru. Do hrnce nalijte asi 5 litrů vody, přidejte maso a dejte na mírný oheň.
Připravíme si maso a zeleninu
Začneme tím, že si cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Poté bude totéž čekat mrkev, kterou nakrájíme na kostičky. Lusky fazolí na koncích dobře očistíme, omyjeme a nakonec také nakrájíme. Brambory oloupeme a poté nakrájíme na malé kousky, podobě jako mrkev a cibuli. Když se maso začne vařit, odebíráme z hrnce pěnu, aby byl vývar čirý.
Vývar je třeba stáhnout včas
A co si pohlídat? Necháme maso napůl provařit, poté do hrnce přidáme výše připravenou zeleninu a koření. Přidáme také půl svazku nadrobno nasekané petrželky. Přikryjeme pokličkou a pohlídáme si, aby dobře přiléhala. Poté na středním plameni přivedeme k varu. Když je vše opravdu dobře provařené, nalijeme do hrnce ještě rajčatovou šťávu a dobře promícháme a ochutíme. Potřeba bývá především sůl.
Polévku je třeba nechat ještě chvíli odležet
A už máme skoro hotovo – vývar z kančího masa necháme vařit ještě asi 5 minut, poté hrnec jednoduše stáhneme z plotny. Nakonec přisypeme zbytek nasekané zelené petrželky a polévku ještě na 10 minut přikryjeme, aby se spařila a všechny chutě se spojily. Pak už ji stačí jen podávat. Chutná skvěle se zakysanou smetanou. Dobrou chuť!
Jak kančí vývar ještě trochu vylepšit
Do základu můžete přidat mnoho dalších surovin. Skvělý je například:
- 2 svazky zelené cibule
- 60 gramů zeleného hrášku
- 80 gramů celeru
- 3 bobkové listy
- 1 lžička sladké papriky
- tymián
I postup můžete obměnit. Do hrnce nejprve vložte nakrájenou cibuli, mrkev a celer, poté přidejte lžíci papriky a lehce opékejte. Dělejte to tak dlouho, dokud zelenina nezačne měknout, poté přidejte kančí maso připravené tak, jak bylo uvedeno výše. Nechte ho smažit dalších 5 minut, poté teprve přidejte vodu. Pak už je postup stejný jako předtím.