Kapustové karbanátky najdeme asi jen v české (a slovenské) národní kuchyni. Málokomu nechutnají, snad i proto, že se běžně dělají snad ve všech domácnostech. I když je základ kapustových karbanátků vždy stejný, rozličnými přídavky lze docílit různých variací. Nabízíme léty vyzkoušený pracovní postup a předpisy na kapustové karbanátky – recepty od maminky.
Kapustové karbanátky: Příprava
Kapustové karbanátky se připravují z předvařené kapusty, která se buď rozseká nebo rozemele na masovém strojku. Hmota se zpevní strouhanku a vejcem. Karbanátky mají typickou pikantní chuť po kapustě. Obvykle se koření, jako klasické karbanátky z masa: česnekem, majoránkou, solí pepřem. Pro zjemnění chuti se může přidat i trochu kmínu. Do kapustové fáše je možno přidat i různé příměsi:
- mleté syrové maso,
- mleté uzené maso nebo uzenina,
- ovesné nebo pšeničné vločky,
- pohanka, krupky nebo jáhly.
Z hmoty se vytvarují asi dva centimetry silné pavézky, které se obalí ve strouhance nebo v trojobalu a pak se smaží ve vyšší vrstvě tuku. Nebo je možno karbanátky péct na plechu v troubě, čímž sice trochu utrpí jejich klasická konzistence (mají ostřejší, sušší povrch), ale rapidně se sníží množství použitého tuku.
Pro čtyřčlennou rodinu děláme kapustové karbanátky obvykle z celé hlávky střední kapusty. Zelenina tepelnou úpravou zmenší objem, a také musíme počítat s tím, že strávníci snědí víc než jeden dva karbanátky – jsou méně vydatné než karbanátky z mletého masa.
Kapustové karbanátky podáváme nejčastěji s bramborami – vařenými, šťouchanými nebo s bramborovou kaší. Výtečnou přílohou je rovněž kaše z dýně hokaido (nebo ze směsi brambor a dýně).
Kapustové karbanátky: Maminčiny recepty
Letní kapustové karbanátky
- Chutné a oblíbené placičky se dají upravovat velmi různě, základ je však v podstatě stejný: namočené žemle, kapusta a česnek.
Příprava: Kapustu rozkrojíme na několikrát, aby se vešla do hrnce, uvaříme, tři žemle nakrájíme a namočíme v mléce (nemáme-li, stačí vývar z kapusty), přidáme vychladlou nasekanou kapustu, jemně rozsekanou celou paličku mladého česneku i s natí (nebo několik stroužků prolisovaného česneku), dvě tři vejce, trochu soli a pepře a pořádně promícháme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou, vytvarujeme placičky jako dlaň, obalíme v mouce a usmažíme v rozpáleném tuku. Jedí se horké i studené.
Dá se také přidat slanina nebo houby, nebo obojí.
Kapustové karbanátky s masem
- 400 g vepřového ramínka, 200 g vařeného hovězího masa z polévky, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1/2 menší uvařené kapusty, 1 malý květák, 1 malá cibule, sůl, pepř, majoránka, 2 bílky a strouhanka na obalování, olej na smažení.
Příprava: Syrové vepřové maso, hovězí vařené, cibuli a česnek umeleme, přidáme vajíčko, trošku strouhanky, nakrájenou uvařenou kapustu, na nadrobno nakrájený syrový květák, sůl, majoránku, pepř, vše důkladně promícháme a tvoříme karbanátky, které namáčíme v ušlehaných bílcích, obalujeme ve strouhance a na rozehřátém oleji z obou stran dobře osmažíme.
Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.
Kapustové karbanátky pečené na plechu
- 250 g kapusty, 25 0 g mletého masa, 100 g pohanky, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olej, 50 g uzeného sýra.
Příprava: Očištěnou kapustu uvaříme a rozsekáme nadrobno. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou pohanku, odstavíme, smícháme s kapustou, okořeníme, dosolíme a spojíme vejcem. Utvoříme karbanátky a dáme je na pomaštěný plech péct do vyhřáté trouby.
Ke konci pečení je posypeme strouhaným sýrem, který necháme roztavit.
Masokapustové karbanátky
- 300 g mletého masa, 300 g kapusty, lžíce strouhanky, malá cibule, 1 vejce, tymián, pepř, sůl, olej na smažení.
Příprava: Kapustu uvaříme v osolené vodě, necháme okapat a pak nadrobno usekáme. Přidáme ji k mletému masu, doplníme strouhanou cibulí, vejcem a strouhankou, směs osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Tvarujeme malé karbanátky, které smažíme v oleji.
Podáváme s brambory nebo chlebem.