Karbanátky říkáme opékaným bochánkům z mletého masa. Karbanátky patří k oblíbeným, rychlým a poměrně levným jídlům. Lze je konzumovat s různými přílohami, a to teplé i studené. Do mletého masa na karbanátky můžeme přidat další suroviny, které maso dochutí, odlehčí, případně i zlevní. Nabízíme několik receptů na karbanátky z mletého masa: drůbeží, plněné, se zelím, se sýrem, s celerem, s ovesnými vločkami či karbanátky bezlepkové.
Karbanátky z mletého masa
Na karbanátky používáme čerstvé mleté maso. Ideální je buď si ho namlet doma nebo koupit v malém řeznictví, kde se maso přímo mele – děje se tak v prodejně, před očima zákazníků. Pokud možno se vyvarujeme mletého masa „na tácku“ z hypermarketů – obsahuje značné množství vody, soli a dochucovadel („éček“). O čerstvosti ani nemluvě. Dříve se na karbanátky používala směs hovězího a vepřového masa, v současné době se mele spíš jen vepřové – je libové, rychleji udělané, a také je levnější než hovězí. Když maso meleme doma, obvykle kupujeme libový vepřový bok nebo plec.
Karbanátky se sýrem
- 400 g mletého masa, 100 g tvrdého sýra, 1 větší cibule, sůl, pepř, kmín, olej na opékání.
Příprava: Do mletého masa přidáme koření, nasekanou cibuli, drobné kostičky sýra a popřípadě trochu vody. Směs necháme odležet a tvoříme z ní malé karbanátky. Opékáme je zvolna na oleji a dbáme, aby se sýr neroztavil. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Plněné karbanátky
- 500 g předního hovězího masa, 4 stroužky česneku, sůl, 1 lžička papriky, pepř, 4 sardelové řezy, citronová šťáva, tuk na smažení, zelená petrželka.
Příprava: Maso jemně umeleme, přidáme prolisovaný česnek, koření, sůl a podle potřeby trochu vody. Ze směsi utvoříme ploché karbanátky, na každý položíme kousek sardelky, opatrně je zakulatíme a zvolna smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové pokapeme citronovou šťávou a posypeme petrželkou.
Místo sardelky můžeme vložit kousek libové slaniny nebo řez vejce natvrdo.
Slepičí karbanátky z mletého masa
- 1 slepice, 150 g oleje, 50 g másla, 1 žemle, 1 dl mléka, 1 vejce, strouhanka, sůl, sekaná petrželka.
Příprava: Opranou slepici vykostíme a maso umeleme na strojku. Přidáme v mléce namočenou vymačkanou žemli, vejce, trochu rozpuštěného másla a sůl. Promícháme, okořeníme sekanou petrželkou a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme je z obou stran v rozehřátém oleji a hotové přelijeme rozpuštěným máslem. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Karbanátky s ovesnými vločkami
- 250 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), sůl, 100 g ovesných vloček, 1/3 l vody, 1 cibule, majoránka, česnek, 1 vejce, strouhanka; na obalení vejce a strouhanka, olej na smažení.
Příprava: Z ovesných vloček a vody uvaříme kaši a necháme prochladnout. Kaši přidáme k umletému syrovému masu, osolíme, ochutíme česnekem a majoránkou a spojíme vejcem. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvarujeme karbanátky, obalujeme ve vejci a ve strouhance a smažíme dozlatova. Podáváme se špenátem nebo se zeleninovým salátem a svařenými brambory.
Bezlepkové dušené karbanátky
- 150 g mletého masa, jedno vejce, sůl, špetka mletého pepře, 30 g hrubé sójové mouky, 20 g oleje.
Příprava: Mleté maso smícháme s hrubou sójovou moukou, vejcem, špetkou soli a mletého pepře. Dobře propracujeme a tvoříme malé karbanátky. Naskládáme je potom do kastrolku vymazaného olejem a dusíme. Měkké karbanátky vyjmeme a šťávu buď zahustíme sójovou jíškou (3 lžičky hladké sójové mouky, 1 lžička solamylu, 10 g másla) nebo necháme přírodní, nezahuštěnou. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.
(Další recepty pro bezlepkovou dietu při celiakii jsou k nalezení ZDE.)
Karbanátky z mletého masa v zelí
- 500 g mletého masa, 500 g kysaného zelí, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 cibule, 1 dl smetany, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, mletý kmín, sladká paprika.
Příprava: Do mletého masa přidáme 2 vejce, 2 lžíce mouky, osolíme, opepříme, dobře promícháme a utvoříme karbanátky, které prudce opečeme – rozpáleném oleji. Pak vyjmeme, na výpeku osmahneme krájenou cibuli, přidáme papriku a maso, mírně podlijeme a dusíme. Kysané zelí propláchneme, ocedíme, překrájíme a přidáme k masu, okořeníme a dusíme společně doměkka. Omáčku zahustíme zátřepkou z mouky a smetany. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Celerové karbanátky
- 400 g mletého masa, 1 větší celer, 1 vejce, stroužek česneku, majoránka, tymián, sůl, mouka, vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení.
Příprava: Mleté maso promícháme se strouhaným celerem, osolíme, okořeníme, přidáme vejce a dobře promícháme. Tvoříme malé placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme v oleji. Chutnají s bramborovou kaší.