Kdy začít péct cukroví? Tato otázka zaměstnává nejspíš každého, kdo se před Vánoci chystá vyrábět tyto tradiční dobroty. Příliš brzké pečení znamená, že vám do Vánoc nemusí nic zbýt, obzvlášť pokud vás nebo vaše spolubydlící často honí mlsná. Pozdní pečení si zase koleduje o solidní stres a nestíhání.
V úvahu je však potřeba brát nejen to, kolik druhů se chystáte připravit a kolik máte času, ale také jaké druhy to budou. Mnoho z nich totiž vyžaduje specifický čas, potřebují odležet, nebo by se naopak při brzkém pečení mohly zkazit. Jaké by tedy mělo být ideální pořadí?
Se začátkem adventu se pusťte do perníčků. Proč? Jednak to je krásně symbolické, jednak – a to hlavně – potřebují perníčky do Vánoc uležet. Skladujte je v krabici se čtvrtkou jablka, uvidíte, jak krásně změknou.
Tři týdny před Vánoci, tedy okolo Mikuláše, je vhodná doba na zázvorky, medvědí tlapky, vanilkové rohlíčky a ořechové a kokosové cukroví. I tyto druhy potřebují do Vánoc nějakou chvíli uležet. Můžete si také připravit košíčky, které později budete plnit, nebo podstavce pod další druhy, například včelí úly.
Dva týdny před Vánoci je čas na linecké. Ovšem pozor, slepování krémem si nechte na později. Slepování marmeládou povoleno.
Chvíli před Vánoci je ideální doba na cukroví z bílků a nepečené dobroty. Alkohol z nich každopádně nesmí vyprchat, takže se vyvarujte příliš brzké přípravy. Naplňte nebo slepte také dříve upečené dobroty krémem.
Cukroví nezapomeňte skladovat na chladném místě, aby se vám do Vánoc nezkazilo. A pamatujte, že méně je někdy více a že stres k Vánocům rozhodně nepatří. Záleží hlavně na pohodě a krásně stráveném čase.