Kefírová buchta na hrnky

Odměřovat suroviny na duté míry – šálky, lžíce a podobně – je na celém světě obvyklé. I české hospodyňky si navykly měřit množství mouky, cukru a tuku na hrníčky – je to rychlé a praktické. Velmi oblíbené a rychlé jsou moučníky, do nichž se místo mléka a zároveň jako přírodní kypřidlo používá kefír (nebo jiný zakysaný mléčný výrobek). Nabízíme recepty na dvě buchty, v nichž spojíme obě výhody – kefírová buchta jednoduchá a kefírová buchta mouřenín. Obě odměřované na hrnky.

Měříme na hrnky a používáme kefír

Když pročítáme zahraniční předpisy na vaření, někdy nás udiví benevolence při odměřování surovin. zatímco klasické cukrářské receptury uvádějí množství surovin na gram přesně, Američané, Kanaďané, Novozélanďané či Britové si nekomplikují život vážením a suroviny odměřují na šálky, hrnky, lžíce a lžičky. Odměřovat na hrnky se naučily i zkušené hospodyňky, a tak se s „hrníčkovými“ předpisy setkáváme v receptech šířených „mezi ženami“. Ale existuje i celá kuchařská kniha, v níž jsou posbírané „hrnkové“ recepty.

Častou tekutinou přidávanou do těsta na lité buchty (nebo i lívance) bývá kefír nebo acidofilní mléko. Kefír zajistí vláčnost (moučník není „suchý“), přírodní kvasinky z kefíru zase kyprost.

Kefírová buchta na hrnky: Recepty

Kefírová buchta s čokoládovou polevou

  • 2 a 3/4 hrnečku polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 1 hrneček pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 3 vejce, 10 lžic oleje, 1/3 l kefíru, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu s vyšším okrajem. Na ozdobení: čokoládová poleva.
    Příprava: Plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejeme do misky, přidáme pískový a vanilinový cukr, olej a kefír. Vše společně dobře promícháme. Zapneme si troubu na 200° Celsia. Středně husté těsto nalijeme na připravený plech a povrch stěrkou stejnoměrně rozetřeme. Moučník vložíme na střední příčku předehřáté trouby, příkon tepla snížíme na 180°C a pečeme 20 až 25 minut.
    Vychladlý moučník potřeme polevou a necháme ztuhnout. Potom pokrájíme na dílky.

Kefírová buchta mouřenín

  • 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 3/4 hrnečku pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 3 lžíce strouhaného kokosu, 2 hrnečky kefíru, 1/2 hrnečku oleje, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce citrónové šťávy, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu s vyšším okrajem. Na ozdobení: čokoládová poleva, strouhaný kokos.
    Příprava: Plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do misky prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme pískový a vanilinový cukr, kokos, kefír, olej, vejce, rum a citrónovou šťávu. Vše dobře promícháme. Mezitím zapneme troubu na teplotu 200° C. Středně husté těsto rozetřeme na připravený plech, povrch stěrkou uhladíme a moučník vložíme na střední příčku předehřáté trouby. Příkon teploty snížíme na 180° Celsia a pečeme zvolna asi 25 minut.
    Po upečení moučník necháme na plechu vychladnout, přelijeme ho polevou a posypeme strouhaným kokosem. Po ztuhnutí polevy pokrájíme na kostky, které můžeme ještě přizdobit kopečkem šlehačky.

Čokoládová poleva (na oba moučníky)

  • Nejjednodušší způsob přípravy je, když v horké vodní lázni rozehřejeme tabulku nebo sáček koupené čokoládové polevy.
  • Čokoládovou polevu můžeme také připravit z obyčejné čokolády podle následujícího receptu:
    1 tabulka čokolády, asi 80 g nebo 1/4 kostky ztuženého pokrmového tuku.
    Čokoládu rozlámeme, dáme do menšího kastrůlku, přidáme tuk a vložíme do větší nádoby s horkou vodou – do vodní lázně. Horké vody nesmí být příliš, aby nepřetekla. Za stálého míchání necháme ve vodní lázni rozehřát, až se suroviny spojí.
  • Při přípravě polevy můžeme postupovat i jednodušším způsobem tak, že tuk nejdříve rozehřejeme na mírném ohni, odstavíme z tepelného zdroje a potom rychle vmícháme jemně nastrouhanou čokoládu. Ihned použijeme.

Zanechte odpověď