Kinder řezy na plech

„Chlazený mléčný krém mezi nadýchanými piškoty.“ A ještě: „Nechte se zlákat báječnou chutí našlehaného mléka ochuceného medem uprostřed kakaových piškotů.“ Kdo by neznal reklamní slogan, pod nímž se v Česku prodává Kinder mléčný řez, co by zdravá mléčná svačina pro děti. Děti, ovlivněné reklamou, jsou z této sladkosti nadšené. Rodiče namítají – je to drahé. A odborníci řadí tento výrobek na čelné místo v nezdravých potravinách. Maminky dbající o správnou výživu dětí si ale umějí poradit. Upečou kinder mléčný řez samy. Levněji a neskonale zdravěji. Koluje několik receptů, dva z nich nabízíme.

Reklama útočí na touhu dětí a svědomí maminek

Kinder mléčný řez se na českém trhu objevil v polovině 90. let a od samého počátku jej provází masívní reklamní „masáž“. Že se televizní reklamní šoty pohybují ve sféře kýče, je možno pominout. Co ale není možno neuvědomit si, jsou metody, které tvůrci reklam používají. Naprosto „podpásově“ útočí všemi možnými prostředky, aby si děti nepřály nic jiného, než zakousnout se do kinder řezu právě tak, jako to dělají dětičky v reklamách vkládaných do dětských pořadů. A maminkám – v pořadech pro ženy – je naprosto demagogicky podsouváno, že jediné, co mohou pro zdraví svých dětí udělat, je mít plnou ledničku chlazené pochoutky (nota bene nijak levné a ve skutečnosti menší, než jsou v reklamních spotech).

A tak není málo dětí, které doma ráno „nafasují“ a nebo je jim cestou do školy koupena ona „báječná svačinka“ – Kinder mléčný řez.

Odborníci na zdravou výživu, dětští lékaři a nezávislé organizace působící v oblasti stravování se obrazně „chytají za hlavu“. Upozorňují, že prodávané kinder řezy jsou všechno možné, jenom ne zdravé.

Ostatně, i výrobce sám potírá svůj slogan: „Je bez barviv a konzervačních látek. Skvěle chutná, je lehká, výživná s obsahem vitamínů a minerálních látek.“ Podle zákona je totiž povinen na obale uvádět složení výrobku. A tam se každý může dočíst, co Kinder mléčný řez obsahuje.

Kinder mléčný řez, složení

Čerstvé pasterované mléko (40 %), palmový olej, cukr, pšeničná mouka, odtučněné sušené mléko, med (5 %), máselný tuk, sušená vejce, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, jemné pšeničné otruby, kypřící látky (E 450i, E 500ii, E 503i), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), aroma, jedlá sůl.

A my za 28 gramů těchto „čerstvých“ surovin, které dítě školního věku spořádá na tři kousnutí, máme dát od deseti do 15 korun? A ještě si myslet, že je to pro děti to nejlepší?

Rozumné a hospodárné české maminky si naštěstí dokážou vždycky poradit. Kinder řez udělají samy doma. Receptů na domácí kinder řezy na plech mezi nimi koluje víc.

Domácí kinder řezy na plech

Domácí kinder řezy

  • Na korpus: 6 vajec, 8 lžic cukr krupice, 4 lžíce kakaa, 2 lžíce oleje, 4 lžíce vody, 10 lžic polohrubé mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva.
    Na krém: 500 g tvarohu, 4 lžíce másla, 300 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, cukr krupice dle chuti.
    Příprava: Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme vodu, olej, kakao,mouku a prášek do pečiva. Z bílků ušleháme pevná sníh a vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a při 170 stupních pečeme asi sedm minut.  Z plátů sejmeme papír, náplň natřeme na jednu placku, přikryjeme druhou. Překryjeme folií, zatížíme prkénkem (které používáme jen na pečení) a necháme dobře ztuhnout.
    Pak krájíme na delší obdélníčky, aby byla podoba i vnější.

Kinder řezy podle Petra Novotného

  • Těsto: 8 vajec, 200 g krystalového cukru, 80 g rozpuštěného másla, 6 lžic vody, 300 g hladké mouky, 40 g kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 lžička kypřícího prášku do perníku. Na vymaštění a vysypání plechu budeme potřebovat máslo a mouku.
    Krém: 6 lžic krystalového cukru, 5 lžiček vanilkového cukru, 4 dcl mléka, 1,5 balení dortové želatiny, 8 dcl šlehačky (asi 3 kelímky). Poleva: 250 g dortové polevy, 80 g másla. Příprava: Žloutky vymícháme s cukrem, přidáme vodu a rozpuštěné máslo. Za stálého míchání přidáme mouku, kakao a prášek do perníku. Z bílku vyšleháme pevný sníh, který vmícháme do těsta. Polovinu těsta vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme asi osm minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Druhou polovinu těsta upečeme stejným způsobem.
    Připravíme krém. Oba cukry vmícháme do mléka a za občasného míchání vaříme. Přidáme želatinu a na mírném ohni mícháme dokud se nerozpustí. Vyšleháme šlehačku a pomalu do ní přilijeme vlažné mléko s želatinou. Potom krém naneseme na těsto a přikryjeme druhým plátem těsta.
    Dáme alespoň na dvě hodiny do chladu.
    Nad párou rozpustíme čokoládovou polevu s máslem a naneseme ji na vychladlý plát.

Zanechte odpověď