Koláč s hruškovými povidly

„Až se zima zeptá,“ je báječné sáhnout do zásoby vlastnoručně uvařených povidel, vybrat povidla hrušková a použít je přípravu koláčů. A nemusí to být jen koláč ve stylu valašských frgálů. Hrušková povidla lze upotřebit stejně jako povidla jiná.

Kynuté koláče s hruškovými povidly

Nejběžnější typ koláčů s hruškovými povidly je valašský frgál. Frgály se vyrábějí z tučnějšího kynutého těsta. Mají tvar kotouče, obvykle kolem třiceti centimetrů v průměru. Záleží  na velikosti pečicí trouby. Frgály se ovšem nepečou v kulaté formě na koláče.  Víc v samostatném článku Valašské frgály: Podrobný domácí recept.

Ve stejném stylu lze upéct na obdélníkovém plechu metýnku s hruškovými povidly. Když těsto na plech natáhneme v tenké vrstvě a koláč navíc posypeme drobenkou, získáme podobnou chuť moučníku, jako má frgál. Podrobněji o metýnkách v samostatném článku Metýnka.

Křehké koláče s  hruškovými povidly

Dobře chutnají křehké koláče s hruškovými povidly. Můžeme jim dát podobu mřížkového koláče.

Mřížkový koláč z bramborového těsta

  • 250 g vařených strouhaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 50 g cukru, 80 g Héry, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, hrušková povidla, 1 žloutek na potření, moučkový cukr na posypání.
    Příprava: Strouhané brambory, prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr, sůl, Heru a vejce zpracujeme na vláčné těsto. Těsto pak rozválíme, přeložíme na plech nebo do koláčových forem a potřeme hruškovými povidly). Ze zbytků těst a vykrájíme zubatým rádýlkem mřížky, kterými koláč překryjeme.
    Na závěr potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme dorůžova.
    Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem.

Mřížkový koláč s hruškovými povidly

  • 20 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky, 1/2 prášku do pečiva a vanilkový cukr, hrušková povidla, mohou být i rozinky a ořechy.
    Příprava: Suroviny zpracujeme, oddělíme asi 1/3 těsta na mřížku a vše uložíme na 15 minut do chladničky, aby se s těstem lépe pracovalo. Větší díl těsta rozválíme na plech, vhodné je vytvořit zvýšené okraje. Hrušková povidla natřeme na těsto, přisypeme případně i rozinky a ořechy, zbylou třetinu těsta rozválíme a rádýlkem nakrájíme proužky, které potom křížem klademe na vrstvu povidel.
    Pečeme v mírně předehřáté troubě. Podle zlatohnědé barvy poznáme, že je koláč hotov.

Hrušková povidla do perníků a litých buchet

Hrušková povidla se dobře hodí na promazávání litých buchet. Ideálně ladí s různými perníky. Povidla lze přidat i do těsta.

Ovocný perník na plech

  • 400 g hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 kypřící prášek, 250 g cukru, 150 g povidel nebo zavařeniny nebo přesnídávky, 2 dcl mléka, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kakaa.
    Příprava: Všechny suroviny smícháme a nalijeme na pomaštěný a vysypaný plech.

Promazávaný perník

  • 3 hrnky mouky hladké nebo polohrubé, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vejce, případně 3 lžíce kakaa, sklenička 330 ml hruškových povidel.
    Příprava: Smícháme mouku s cukrem a s kypřícím práškem. Přilijeme mléko, olej a rozklepneme jedno celé vejce. Umícháme v hladké těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou nebo strouhánkou vysypaný plech. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut.
    Vychladlý perník prořízneme, naplníme hruškovými povidly, polijeme polevou. Když ztuhne, nakrájíme perník na kousky.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď