Pokud hledáte zajímavý tip na nedělní pečení, vyzkoušejte velmi chutný Koláč z Bebe sušenek. Nedá vám příliš práce a všichni strávníci budou zaručeně spokojeni. Budete na něj potřebovat jen několik málo základních ingrediencí.
Připravit si koláč, v němž budou hlavní roli hrát Bebe sušenky, opravdu není nijak těžké. Nemusíte si hned představovat onu klasickou stříšku, lahodných možností je ještě mnohem více. A co si tedy vzít k ruce?
Ingredience na Bebe koláč
- 5 vajec
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 250 gramů mascarpone
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky rozpuštěné želatiny
- 2 polévkové lžíce oleje
- 200 ml 30% smetany
- 1 balení klasických Bebe sušenek
- 1/2 plechovky karamelového salka
- vlašské ořechy na posypání
Jak připravit sušenkový Bebe koláč
Nejdříve si vezmeme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, poté k nim přidáme cukr a žloutky s olejem a vše opravdu důkladně promícháme. Pokračujeme až do doby, kdy se vše spojí. A jakmile máme homogenní hmotu, přidáme do ní mouku s práškem do pečiva. Opravdu jemně promícháme. Nakonec do hmoty vmícháme ještě podrcené sušenky.
Jak sušenkový Bebe koláč upéct
Pečeme asi 25 minut. při 180 stupních. Tehdy by měl být korpus již hotový. Nožem ho prokrojíme napůl (samozřejmě až po úplném vychladnutí) a připravíme na náplň. Jak na ni? Smetanu ušleháme pěkně dotuha, přidáme smetanový sýr rovněž také moučkový cukr a nakonec také rozpuštěnou želatinu. Vše nalijeme na jednu část piškotu a opatrně přikryjeme druhou částí. Vršek nakonec potřeme karamelovým salkem a na závěr vše posypeme ořechy. Dáme na chvíli do lednice dobře ztuhnout a nakonec servírujeme.
Jamajka dort se sušenkami
Hledáte ještě větší pekařskou výzvu? Pak vyzkoušejte Jamajka dort se sušenkami. Nemusí to být jen ty Bebe – použijte cokoliv z těch, které vám nejvíc chutnají.
Ingredience na Jamajka dort
- 6 vajec
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 polévkové lžíce mléka
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 hrnek dortové mouky
- 2 polévkové lžíce drcených sušenek
- 1 plochá lžička prášku do pečiva
- 3 polévkové lžíce lžíce kakaa
- špetka soli
Jak si Jamajka dort připravit
Nejprve rozšleháme vejce s cukrem a špetkou soli a to tak, aby byla výsledkem světlá, nadýchaná hmota. Tu následně opatrně zalijeme mlékem a olejem a v kuchyňském robotu nastaveném na nízké otáčky (anebo jednoduše ručně) krátce promícháme. Poté si vezmeme na paškál mouku. Tu smícháme s práškem do pečiva a kakaem, vezmeme si mísu a postupně ji prosijeme k vaječné hmotě. Nakonec vše opatrně mícháme lžící nebo stěrkou.
Jak vše správně upéct
Těsto nalijeme na plech, který jsme předtím vyložili pečicím papírem (24 x 36 cm) a vyrovnáme tak, aby bylo rovnoměrně vysoké. Nakonec Jamajka dort se sušenkami pečeme při 180 stupních C a to přibližně po dobu 30-35 minut. Zkoušíme špejlí. A jak ho dohotovit? Po vytažení z trouby necháme piškot v pekáči asi 10 minut, aby si pěkně sesedl a teprve poté jej vyndáme na pekáček. Ten jednoduše otočíme dnem vzhůru, nakonec z piškotu sejmeme papír a necháme vše dobře vychladnout.