Plánujete rodinnou oslavu a chcete jim mít připravenou opravdu se vším všudy? Pak si dobře rozmyslete mimo jiné také to, kolik zákusků na osobu budete potřebovat.
Záleží samozřejmě na tom, jaké zákusky preferujete. Jde o velikost, ale i o to, jak jsou připravené. Poctivých máslových se všeobecně sní méně než různých odlehčených variant.
Kolik velkých zákusků budete potřebovat
Jestliže máte v plánu servírovat opravdu poctivé kousky, jako jsou například větrníky nebo jiné velké zákusky, pak si bohatě vystačíte s jedním nebo dvěma kusy. Jde tak akorát o množství ke kávě, které vaši návštěvníci ocení.
Množství mini zákusků
Ovšem trochu jiná situace nastává, pokud se rozhodnete vsadit na trend moderní gastronomie, která přeje miniaturním zákuskům, určeným tak na jedno nebo dvě sousta. Tady je samozřejmě nutné množství rozvrhnou jinak. Na jednu osobu je pak vhodné počítat tři nebo čtyř kusy těchto maličkých cukrářských uměleckých děl.
Servírovat můžete i ovoce
Ale nemusíte se spoléhat jen na pečené zákusky – proč pro jednou nepojmout pohoštění trochu netradičně? Skvělé se na slavnostně ozdobeném stole bude vyjímat i ovoce jako například citrusy nebo broskve Milujte grapefruity? Porce grapefruitu dodá 2,5 gramu vlákniny, což je přibližně 7 % vaší denní potřeby. Navíc ve vědecké studii měli ti, kteří pravidelně jedli grapefruit nebo pili jeho šťávu, vyšší „dobrý“ HDL cholesterol, nižší triglyceridy a méně vážili.
Pomeranče jako občerstvení
Preferujete pomeranče? I to je skvělé. Tento oblíbený citrus je skutečným balzámem na srdce: výzkum ukazuje, že flavonoidy v pomerančích mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Mohou také pomoci zlepšit krevní tlak a odvrátit riziko vzniku aterosklerózy. Posledním doporučeným ovocem zůstávají broskve. U mužů, kteří mají vyšší hladinu betakarotenu v krvi, je podle studie publikované v roce 2018 v časopise Circulation Research méně pravděpodobné, že zemřou na srdeční onemocnění nebo cévní mozkovou příhodu. Broskve také dodávají vlákninu, draslík a vitamíny C, E a K.
Vhodné je i bobulovité ovoce
A nikoho určitě neurazíte ani jahodami, malinami nebo borůvkami, servírovanými jen tak nebo třeba se šlehačkou. A nezapomeňte: zmrazené bobulové ovoce je stejně zdravé jako čerstvé a chutná po všech stránkách perfektně. Za to se můžeme zaručit.
Servírovat lze i salát
Bramborový salát je oblíbené jídlo, které zdobí české stoly a bez kterého bychom si žádnou oslavu neuměli představit. Jeho kouzlo spočívá hlavně v jeho božské chuti, jednoduchosti a variabilitě. Jen těžko byste hledali jeden originální recept nebo snad ten nejlepší, neboť v každé rodině se receptura trochu liší a každý samozřejmě připravuje ten svůj nejoblíbenější. Kořeny bramborového salátu jsou v české historii velmi hluboko – tak proč si ho nedopřát i na oslavu?