Kdo by neznal kopr, voňavou jednoletou bylinu, která nenáročně roste na našich zahradách. Přišla k nám z východního Středozemí a západní Asie a známá byla už ve starověku. Císař Karel Veliký ji dokonce přikázal pěstovat na svých statcích. Pokud ho pěstujete i vy, můžete ho v kuchyni různě využít. Do zavařování, omáček, pomazánek, k rybám. Nebo do dipu, který je dobrým společníkem mnoha dalších jídel.
Ingredience
250 g bílého jogurtu, eventuálně můžeme část jogurtu nahradit zakysanou smetanou
Šťáva z půlky citronu nebo limetky
Kopr podle chuti
Sůl
Pepř
Postup
Čerstvý nebo rozmražený kopr nasekáme na malé kousky. Smícháme s jogurtem, citronovou nebo limetkovou šťávou a ochutíme solí a pepřem.
Dip může doprovázet různé pokrmy. Například:
Bramborové placky (samozřejmě i bramborové placky s příměsí dalších druhů zeleniny, například s cuketou nebo patizonem): Asi deset brambor nastrouháme, část na jemno, část můžeme víc na hrubo. Eventuálně nahradíme polovinu brambor nastrouhanou a vypocenou cuketou nebo patizonem. Smícháme se třemi až čtyřmi lžícemi hladké mouky, dvěma vejci, majoránkou, třemi prolisovanými stroužky česneku, osolíme, důkladně promícháme. Smažíme na sádle nebo oleji dozlatova. Podáváme s koprovým dipem.
Kousky zeleniny: Pokud chystáme party a chceme předložit i něco zdravějšího, můžeme na špalíčky nakrájet různé druhy zeleniny, například syrové červené, zelené a žluté papriky, okurky nebo mrkve. Ty se pak namáčí do dipu.
Tortilla s uzeným lososem: Do tortillové placky zabalíme plátky uzeného lososa, listy ledového salátu, potřeme koprovým dipem. Podává se s uvařeným vejcem nakrájeným na plátky a s ledovým salátem. Losos a kopr se k sobě skvěle hodí.
Jistě přijdete na mnoho dalších variant.