Kořenová zelenina v soli

Nakládání kořenové zeleniny do soli je jeden z nejefektivnější způsobů jednak konzervace a jednak přípravy domácích polotovarů k okamžitému použití. Nakládat kořenovou zeleninu do soli bylo běžné v dobách, kdy domácnosti nebyly vybaveny mrazáky. Není žádný důvod, proč se k nakládání kořenové zeleniny do soli nevrátit. Jde o způsob jednoduchý a levný.

Není bez práce, ale vyplatí se to

Kořenová zelenina v soli, to je dobrá způsob jak efektivně zpracovat zeleninu, uchovat ji a zároveň do budoucna ušetřit čas a práci. Pokud máte velkou úrodu ze zahrádky, nemáte sklep a v mrazničce zbývá málo místa, je možno přebytky uchovat v soli. Kořenovou (a i jinou) zeleninu je  třeba:

  1. kuchyňsky očistit (tedy oškrábat),
  2. v čistém stavu odvážit,
  3. pak rozemlet, nastrouhat nebo nakrouhat,
  4. smíchat navzájem všechny druhy
  5. a smíchat s odváženým množstvím soli.

Principem konzervace je nepřímé vysoušení prostředí mikroorganismů, protože mnohé patogenní bakterie jsou na sůl velmi citlivé. Konzervační účinek soli se projevuje už při koncentraci 10 procent, ale některé mikroorganismy jsou schopny snášet koncentraci až do 30 procent.

Směs se nacpe do malých skleniček, svrchu zasype solí a zavíčkuje se. Dokud nebyla obvyklá šroubovací víčka, překrývaly se sklenice pergamenem nebo celofánem. To je už překonáno, víčka jsou praktičtější.

Sklenice se uloží na tmavé chladné místo.

Nasolená zelenina je vhodná do polévek, základů omáček, marinád. Dávkuje se po lžičkách. Připravovaný pokrm se dál už nesolí.) Též se doporučuje zeleninu před použitím v sítku rychle propláchnout pod proudem vody.

Kořenová zelenina v soli: Recepty

Zelenina v soli I.

  • Mrkev 1 kg, petržel 1kg, celer asi 30 dkg a nať z petržele, sůl, dávám na 1 kg zeleniny 20 dkg soli.
    Příprava: Vše nastrouhat, přidat nakrájenou nať a promíchat se solí. Namačkat do sklenic, nahoře ještě posypat trochu solí, aby se udělalo takové solné víčko.

Kořenová zelenina v soli II.

  • Mrkev 500 g, petržel 250 g, celer 250 g, česnek – stroužky 1 ks, sůl 200 g,  petrželka.
    Příprava: Očištěnou zeleninu nastrouháme nahrubo a promícháme se solí a prolisovaným česnekem. Podle chuti můžeme k zelenině přidat nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Kořenovou zeleninu v soli plníme do čistých sklenic, kam ji prsty dobře upěchujeme. Zavíčkujeme a skladujeme v suchu a chladu, kde vydrží několik měsíců. Před použitím zeleninu opláchneme studenou vodou, abychom ji zbavili soli. I tak však kořenová zelenina v soli dostatečně ochutí polévku, takže vývar už není třeba více solit.

Kořenová zelenina v soli IV.

  • 10 kg mrkev, 10 kg petržel, 8 ks velkých celerů, 8 kg sůl kuchyňská.
    Příprava: Zeleninu dobře očistíme, opereme a nastrouháme na hrubém struhadle. Promícháme se šesti kilogramy soli, tak dlouho, až začne pouštět šťávu. Plníme do umytých suchých sklenic téměř pod víčko, upěchujeme a povrch zasypeme zbývající solí.

Polévková zelenina v soli III.

  • 3 kg mrkve, 1 kg celeru, 1 kg petržel,1 kg cibule, 0,5 kg rajčat červených i zelených, 0,25 kg papriky červené i zelené, 0,25 kg česneku a 1 kg soli.
    Příprava: Zeleninu nasekáme v robotu nebo rušně nastrouháme.Na míse promícháme se solí, napěchujeme do sklenic a svrchu ještě trochu posolíme.Uzavřené sklenice skladujeme ve tmě a chladu (sklep). Do směsi je možné přidat i 250 g zelených natí (celer, petržel).

Zanechte odpověď