Tak zvané krabí tyčinky, které se u nás prodávají jako zmrazený rybí produkt, skutečné krabí maso jen vzdáleně připomínají. Výrobce ovšem není možno nařknout z podvodu. Krabí tyčinky se vyrábějí pod názvem surimi. A slovo surimi lze přeložit jako „náhražka“. Surimi krabí tyčinky jsou tedy náhražkou za pravé – a velmi drahé – krabí maso. Krabí tyčinky sice nejsou potravinou, která by nutriční specialisty uváděla v nadšení, ale v porovnání třeba s uzeninami se jeví lépe. Pomazánku z krabích tyčinek si proto můžeme čas od času dopřát. Nabízíme několik receptů.
Krabí tyčinky nenahradí rybí maso
Surimi je polotovar, který se vyrábí z méně hodnotného rybího masa. Uvádí se, že japonští rybáři vyráběli surimi už před naším letopočtem. Surimi se zhotovuje ne rybářských lodí ještě na moři – což ovšem není nijak ojedinělá technologická metoda – i jiné rybí polotovary se přímo na lodích připravují.
Krabí tyčinky se dělají hlavně z tresky, ale třeba také z masa žraloků nebo sardinek či jiných netučných ryb. Vylovené ryby jsou zbaveny kůže a kostí, maso je rozmělněno a propíráno vodou, až je zbaveno chuti. Do proteinové hmoty, která zbude, je přidáván škrob, konzervanty, aromata a dochucovadla. Pak je tvarována do podoby kroužků (nahrazuje kalamáry), krabích klepítek nebo tyčinek. Povrch tyčinek je obarven. Krabí tyčinky na pomazánky není třeba tepelně upravovat (ačkoliv to také lze, ale na teplá jídla).
Z toho je jasné, že surimi – krabí tyčinky – nejsou žádným velkým „zázrakem“. Rybí maso v jídelničku nenahradí a měli bychom si je dopřávat jen občas. Na druhou stranu – v porovnání s některou uzeninou, která je dodávána do prodejní sítě, by krabí tyčinky dopadly asi líp.
Složení krabích tyčinek je uvedeno na obale, spotřebitel by se s ním měl ve vlastním zájmu seznámit. Konzumace krabích tyčinek pak bude osobní volbou každého dospělého. Do dětského jídelníčku by ovšem patřit neměly.
Krabí pomazánka z tyčinek: Recepty
Jednoduchá krabí pomazánka
- 250 g krabích tyčinek, 200 g pomazánkového másla, 1 cibule nebo naťová cibulka, zelenina na obložení.
Příprava: Krabí tyčinky vybalíme, necháme trochu povolit, nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s pomazánkovým máslem a jemně sekanou cibulí – tím se rozpadnou na ještě menší kousky. Mažeme na plátky chleba a obkládáme ředkvičkami, rajčaty nebo nakrájenými paprikami. V létě sypeme pažitkou nebo cibulovou natí, brzy zjara rychlenou řeřichou.
Varianta: Místo pomazánkového másla použijeme domácí majonézu ze dvou žloutků a ochutíme ji solí, cukrem, octem nebo citronovou šťávou a worcesterem. Tuto pomazánku použijeme jako základní při výrobě obložených chlebíčků nebo kanapek – doplníme kolečky cibule, plátkem vařeného vejce a kouskem kyselé okurky či sterilované kapie.
Tvarohová krabí pomazánka
- 250 g krabích tyčinek, 100 g másla, 250 g tvarohu, cibule, lžička mleté papriky, sůl.
Příprava: Krabí tyčinky vybalíme a necháme povolit a nakrájíme na plátky. Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme sůl, papriku a tvaroh. Přidáme tyčinky a jemně sekanou cibuli. Mažeme na pečivo a podáváme s čerstvou zeleninou nebo obkládáme nakládanými kapiemi.
Tvarohovou krabí pomazánkou můžeme také plnit vydlabaná rajčata a potom zdobit-dochutit čerstvou bazalkou.
Salát z krabích tyčinek
- 250 gramů (jeden balíček) krabích tyčinek, jedna sklenici sterilizované sladkokyselé směsi zeleniny do bramborového salátu, 1 cibule a 200 až 250 ml dobré majonézy (dva sáčky, jedna malá sklenice, a nebo domácí majonéza ze dvou žloutků).
Příprava: Krabí tyčinky rozbalíme a nakrájíme na půlcentimetrové špalíky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi jemné kousky. Zeleniny necháme okapat, nasekáme na drobnější kousky nebo necháme tak, jak je. Suroviny smícháme s majonézou, dochutíme solí, mletým pepřem a lžičkou hořčice. Část majonézy můžeme nahradit zakysanou smetanou.
Koktejl z krabích tyčinek
- 1 balíček krabích tyčinek po 250 g, 2 pomeranče, 1 lžíce zakysané smetany, 100 g majonézy, sůl, bílý pepř, citronová šťáva, špetka cukru, 2 listy salátu, petrželka.
Příprava: Rozmrazené krabí tyčinky vidličkou roztrháme. Pomeranče oloupeme a zbavíme i blanky na dílcích (nebo je okrájíme) a dílky nakrájíme na plátky. Majonézu promícháme se smetanou a ochutíme. Vše lehce spojíme a dáme vychladit.