Krém na dorty

Pro dorty je typické, že jsou tvořeny několika pláty těsta, které jsou k sobě spojeny nádivkou nebo krémem. Ať je krém připraven z jakýchkoliv surovin, musí splňovat základní předpoklad, a to musí mít schopnost v chladu ztuhnout. Jinak se dort bude těžko krájet. Krémy, které neztuhnou, lze použít jen na povrchovou úpravu dortu. V zásadě lze krémy na dorty rozdělit na máslové, tvarohové a smetanové. To je jen základní dělení, protože mnoho krémů se připravuje i kombinací všech uvedených surovin. Nabízíme tipy na dortové krémy nejrůznějších druhů.

Základní krém na dorty

Základní krém na dorty se připraví z

  • 250 g pravého másla,
  • vanilkové dřeně nebo vanilinového cukru,
  • 50 – 100 g moučkového cukru (jak kdo rád sladké)

Máslo s cukrem je třeba vyšlehat do pěny. Potom se do něj přidávají různé ingredience, které jej ochutí.

Takto připravený základní krém na dorty ale už neodpovídá současným chutím – je příliš tučný. Proto je zvykem jedno máslo nastavit kaší, která se vyrobí z 400 – 500 ml mléka a 80 g pudinkového prášku (pozor, prášek už nemá vždy 40 g, proto je mléko uvedeno v dvojím množství), maizeny nebo polohrubé mouky. Z přísad uvaříme hustou kaši, kterou za stálého míchání (nejlépe ve studené vodní lázni) necháme vychladnou. Pak po lžicích vmícháváme do másla. K základnímu krému lze ještě přidat žloutek.

Do základního krému pak přidáváme dochucovací ingredience: rum, mleté ořechy, oříšky, mandle, kokos, kakao, instantní kávu, ovocný džem, mandlovou tresť, čokoládu. Krém můžeme rozdělit na dvě části a každou dochutit jinak.

  • Oblíbené tvarohové krémy se dělají vyšleháním másla a tvarohu. Ochucují se různě a múžeme do nich přimíchat čerstvé ovoce. Pro lepší ztuhnutí si lze vypomoci ztužovačem šlehačky.
  • Šlehačka (smetanový krém) do dortu musí být vždy připravena se ztužovačem, jinak ji můžeme použít na povrch dortu a rychle jej spotřebovat.

Krémy na dorty

  • Čokoládový krém máslový: 100 g másla, 50 g kakaa, 50 g moučkového cukru a 2 lžíce rumu. Všechny suroviny utřeme do hladké hmoty.
  • Čokoládový krém máslový: 3,5 dl mléka, 1 balíček pudinkového prášku s čokoládovou příchutí (40 g), 80 g čokolády na vaření, 120 g másla, cukr podle chuti, 1 lžíce rumu.  V mléce rozmícháme pudinkový prášek, za stálého míchání uvedeme do varu, přidáme nastrouhanou čokoládu a povaříme minutu. Vychladíme za častého zamíchání, přidáme prosátý moučkový cukr a šleháme. Po částech přidáváme změklé máslo (pokojová teplota), rum a ušleháme v lehký krém.
  • Čokoládový krém nastavovaný: 4 dl mléka, 50 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 100 g másla, vanilkový cukr. V mléce rozmícháme mouku a kakao, za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme 2 minuty. Pak krém vychladíme za častého míchání, poté ho našleháme za postupného přidávání cukru a změklého másla. Dochutíme vanilkovým cukrem.
  • Čokoládový krém s pudinkem: 1/4 l mléka, 75 g cukru, 50 g čokolády, 30 g vanilkového pudinku, 3 žloutky, rumová esence.  Mléko s cukrem, strouhanou čokoládou a pudinkem uvedeme do varu a vaříme dvě minuty. Po odstavení z ohně krém doplníme rumovou trestí a žloutky.
  • Čokoládový krém se žloutky: 250 g změklého másla, 170 g cukru krystal, 100 g hořké čokolády, 2 vejce, 30 g kakaa, 2 žloutky. Máslo ušleháme s kakaem a rozpuštěnou hořkou čokoládou. Ve vodní lázni ušleháme vejce a žloutky s cukrem do tužší pěny. Vyjmeme z vodní lázně a šleháme do zchladnutí. Do žloutkové pěny vmícháme čokoládové máslo. Vychladlým krémem plníme a zdobíme dort.
  • Čokoládový krém smetanový: 1 smetana ke šlehání (30 %), 100 g hořké čokolády (nebo 2 polévkové lžíce kakaa a 3 polévkové lžíce krystalového cukru). Den před pečením dortu převaříme šlehačku s čokoládou nebo s kakaem a cukrem. Když vychladne, odložíme do chladničky. Až druhý den vyšleháme na hustý krém.
  • Čokoládový krém smetanový: 0,25 l šlehačky, 20 g kakaa a 30 g cukru krupice. Šlehačku s kakaem a cukrem svaříme (asi 2 minuty); necháme vychladit v ledničce do druhého dne. Vychlazený krém ušleháme mixérem dotuha. Cukrářským sáčkem nastříkáme na dort.
  • Jahodový krém tvarohový: 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, šťáva i kůra z 1 menšího citronu, 4 plátky želatiny, 1/4 l šlehačky, 4 lžíce cukru, 500 g jahod.  Želatinu rozstříháme na kousky a namočíme do 3 lžic studené vody. Když nabobtná, doplníme ji 1 dl horké vody, rozmícháme a procedíme do tvarohu našlehaného s vanilkovým cukrem, citronovou šťávou i jemně nastrouhanou kůrou. Směs doplníme polovinou šlehačky a větší částí rozmačkaných jahod.
  • Jahodový krém: 2 dl mléka, 30 g pudinkového prášku s ovocnou nebo vanilkovou příchutí, 100 g másla, asi 100 g moučkového cukru, 300 g jahod. V mléce rozmícháme pudinkový prášek, za stálého míchání je uvedeme do varu a minutu vaříme. Krém vychladíme za častého míchání, přeložíme do šlehače, přidáme po částech změklé máslo (tj. pokojové teploty), cukr a ušleháme lehký krém. Pak do něj vmícháme drobně nakrájené jahody.
  • Kokosový krém: 1/2 litru mléka, 2 kokosové pudinky, 1 kelímek zakysané smetany, 125 dkg másla, 2 lžíce práškového cukru. Do vyšlehaného másla s cukrem přidáme již hotový chladný pudink a jeden kelímek kysané smetany. Promícháme a namažeme na studený korpus.
  • Kokosový krém: 500 ml mléka, 2 kokosové pudingové prášky, 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 kelímek zakysané smetany. Z mléka a pudingových prášků uvařte hustý puding bez žmolků, který nechte za občasného míchání vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a po lžících přidávejte vychladlý puding. Na závěr zlehka vmíchejte zakysanou smetanu. Krém stěrkou naneste na vychladlý korpus a uložte do chladu ztuhnout.
  • Kokosový krém: 750 ml mléka, 3 pudinky kokosové, 150 g cukru, 125 g změklého másla, 200 ml zakysané smetany, 50 g strouhaného kokosu. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout. Pak vmícháme změklé máslo, cukr, zakysanou smetanu a strouhaný kokos a vyšleháme dohladka. Krémem potřeme povrch dortu a dáme na několik hodin ztuhnout.
  • Máslový vanilkový krém: 1/2 l mléka, 1 1/2 balíčku vanilkového pudinku, žloutek, malá odlivka rumu.
  • Pařížská šlehačka: 1/2 l smetany ke šlehání, 40 g kakaového prášku, 50 g krupicového cukru.
  • Pařížská šlehačka: 250 g smetany ke šlehání (30 %), 25 g cukru, 10 g kakaa. Vše svaříme a necháme do druhého dne v lednici. Druhý den vyšleháme v hustou šlehačku.
  • Pařížská šlehačka: 250 ml šlehačky, 50 g kakaa, 100 g Korunního cukru moučky. Příprava: Všechny ingredience rozmícháme, svaříme, dáme do studena. Dobře vychladlou směs pak našleháme.
  • Tvarohový krém kakaový: 2 lžíce želatiny, 4 dl mléka, 100 gcukru, 1 vanilkový cukr, 1vejce, 50 g másla, 500 g tvarohu.  Želatinu zalijeme 2 dl mléka a dokonale nabobtnat. Potom dáme do mixeru, doplníme 2 dl horkého mléka a rozmixujeme. Nakonec přidáme tvaroh, vejce, cukr, máslo a vše společně dál mixujeme. Nakonec vmixujeme kakao. Tvarohovým krémem naplníme dort a dáme na několik hodin ztuhnout do ledničky.
  • Tvarohový krém máslový: 500 g jemného tvarohu, 250 g másla, 150 g cukru, vanilinový cukr, příchutě podle volby. Máslo vyšleháme s cukrem do lehké pěny. Pak zašleháme tvaroh. Část základního krému můžeme ochutit: práškovým kakaem, strouhanou čokoládou, instantní kávou rozpuštěnou ve velmi malém množství horkého mléka. Dáme vychladit.
  • Tvarohový krém ovocný: 500 g měkkého tvarohu, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 žloutky, 2 dl mléka, 20 g mleté želatiny (nebo 3 plátky), čerstvé ovoce (borůvky, maliny, meruňky, broskve, jahody). Tvaroh utřeme se změklým máslem, cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a teplým mlékem. Poté si připravíme želatinu podle návodu a vmícháme ji do krému. Hned jím naplníme dort a dáme na několik hodin do lednice. Dokončíme až po úplném ztuhnutí.
  • Tvarohový krém vanilkový: 100 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 250 g měkkého tvarohu
  • Tvarohový krém: 2 balíčky tvarohu, 1 vanilinový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku, 250 g másla, 150 g cukru. Tvaroh, tuk a cukr utřeme dohladka a náplní potřeme korpus. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu. Dáme ztuhnout. Uvaříme krém z mléka u pudinkového prášku a vmícháme do něj rum.

Zanechte odpověď