Pokud slyšíte název krkonošské sejkory a nejste přitom od Krkonoš, můžete si myslet, že se jedná o nějakou vám neznámou krajovou specialitu. Faktem ale je, že krkonošské sejkory zná každý, jen se v různých regionech různě jmenují. Jedná se o bramboráky či bramborové placky pečené nasucho. V minulosti se dělávaly často, protože suroviny byly snadno dostupné a levné – měl je doma každý.
Ingredience
1 kg brambor
2 vejce
150 g hladké mouky
5 stroužků česneku
Majoránka
Sůl
Máslo nebo sádlo na potírání
Postup
Brambory zbavíme slupek a nastrouháme na struhadle – část můžeme najemno, část nahrubo. Pokud pustí hodně tekutiny, trochu jí slijeme. Přidáme vejce, mouku a oloupané a rozmačkané stroužky česneku. Ochutíme solí a majoránkou. Pořádně zamícháme.
Smažíme na nepřilnavé pánvi nebo tálu z obou stran dozlatova. Pánev můžeme před smažením potřít trochou sádla. Sejkory by neměly být velké, stačí průměr zhruba 10 centimetrů, nedělejte placku velkou přes celou pánev. Po usmažení sejkory potřeme přepuštěným máslem nebo sádlem.
Pokud si chceme vychutnat sejkory na sladko, vynecháme česnek a majoránku. Hotové sejkory pak můžeme potírat švestkovými nebo jablečnými povidly.