Krkovička: Maminčiny recepty

Skládané vepřové, vepřové na tymiánu, krkovička na houbách, ale také třeba zvíkovský rarášek nebo štajgrova kladenská pochoutka – to jsou jídla, jak je známe z rodin. „Tak dělala vepřovou krkovičku maminka,“ vzpomene si ledaskdo. Připomínáme některé domácké způsoby přípravy krkovičky a přidáváme různé „maminčiny recepty“ na úpravu krkovičky.

Krkovička: Maminčiny recepty

Skládané vepřové

  • 500 g libové krkovičky, 50 g uzeného bůčku, 2 malé cibule, olej, sladká paprika, pepř, bílé víno nebo voda na podlití, sůl.
    Příprava: Krkovičku, uzený bůček, cibuli pokrájíme na tenké plátky, pekáček vymažeme olejem, vyložíme ho plátky masa, osolíme, okořeníme, přidáme vrstvu uzené slaniny a cibule. Vrstvy střídáme, nahoru přijde maso. Zalijeme sklenkou bílého vína nebo vody a v troubě dusíme doměkka.
    Podáváme s brambory.

Vepřové na tymiánu

  • 400 g vepřové krkovice, 1 cibule, lžička tymiánu, půl lžičky bílého pepře, 2 žampiony, lžíce oleje, sůl.
    Příprava: Vykostěnou krkovičku nakrájíme na kostky, které zprudka opečeme na oleji. Když růžoví, odsuneme je stranou a ve výpeku necháme zesklovatět cibuli, pak okořeníme, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na plátky krájené žampiony.
    Podáváme s rýží nebo bramborem.

Krkovička na houbách

  • 400 g vepřové krkovice, 300 g hub, 3 sladkokyselé okurky, 1 dl smetany, lžíce hladké mouky, cibule, olej, pepř, sůl.
    Příprava: Plátky krkovičky osmahneme na oleji po obou stranách, pak přidáme drobně pokrájenou cibuli a když zezlátne maso osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Dusíme téměř doměkka. Pak přidáme na plátky pokrájené houby a společně dusíme doměkka. Když je maso měkké, přidáme na kostičky nakrájené okurky a omáčku zahustíme zátřepkou smetany a mouky.
    Podáváme s houskovým knedlíkem.

Švédská krkovička

  • 4 plátky krkovice, 300 g mražené zeleninové směsi, lžíce rajského protlaku, olej na vymaštění pekáčku, sůl.
    Příprava: Krkovičky osolíme a uložíme do vymaštěného pekáčku na vrstvu zeleninové směsi pokapané rajčatovým protlakem. Podlijeme mírně vodou a zakryté pečeme doměkka za občasného podlévání.
    Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Zvíkovský rarášek v alobalu

  • 5 vepřových řízků krkovičky zhruba po 120-150 g, 100 g cibule, 100 g čerstvé nebo sterilované papriky, 150 g slaniny, 5 nepříliš ostrých feferonek, 50 g másla, sůl, pepř, alobal a olej na jeho potření (pro 5 osob).
    Příprava: Vepřové plátky mírně naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrájenou cibuli, plátek slaniny, nakrájenou zelenou nebo sterilovanou papriku, dáme celou feferonku a 10 g másla, druhou stranu řízku přeložíme a okraje sťukneme. Na omaštěný čtverec alobalu položíme přeložený řízek a alobal zabalíme tak, aby nevytékala šťáva. Pečeme v rozehřáté troubě 30-40 minut. Na talíř můžeme maso položit v alobalu, při rozbalování pozor na horkou páru a šťávu. Příloha – brambory v jakékoli úpravě, zkusit můžeme i rýži, zeleninový či ovocný salát.
    Nejvíce se asi zavděčíme hranolky a tatarskou omáčkou.

Štajgrova kladenská pochoutka

  • 5 plátků z vepřové krkovičky, 5 plátků šunky (šunkového či jiného dobrého salámu), 5 plátků eidamské cihly (či podle chuti jiného sýra), 50 g másla dovnitř závitků (vyjde nám 10 g – slabší plátek do jednoho), 50 g másla do šťávy, olej na opečení, sůl, pepř, kečup.
    Příprava: Vepřové plátky naklepeme, po obou stranách osolíme a opepříme, položíme na ně plátek šunky (salámu), sýra a másla. Maso zavineme, okraje můžeme i sepnout párátkem, aby neunikala šťáva. Na rozpáleném oleji opečeme závitky ze všech strana doměkka (budou mít zlatavou kůrčičku). Pečené závitky vyjmeme a dáme do tepla. Tuk na pánvičce vypečeme do šťávy, zakápneme kečupem, zalijeme mírně vývarem nebo vodou, necháme povařit, zjemníme máslem a přelijeme přes závitky.

Cuketová krkovička

  • 400 g krkovičky, 300 g cukety, cibule, stroužek česneku, sladká paprika, chilli, lžíce hořčice, lžíce oleje, sůl.
    Příprava: Vykostěnou krkovičkunakrájíme na kostičky, stejně jako očištěnou, jader zbavenou cuketu. V rozpáleném oleji opečeme maso, pak přidáme sekanou cibuli a česnek, necháme zesklovatět, okořeníme a osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Mezitím si osolíme cuketu a necháme ji odležet. Pak ji přidáme k masu a společně dusíme doměkka. Nakonec šťávu dochutíme lžíci hořčice, necháme přejít varem.
    Podáváme s brambory nebo rýží.

Zbojnická pečínka na špejli

  • 600 g vepřové krkovičky (nebo maso z kotlet), 80 g anglické slaniny (paprikového, vepřového boku či cokoliv podobného), 200 g pikantnější klobásy (zkusit můžeme i vepřová játra), 120 g cibule, 40 g tuku, 10 g hladké mouky, pepř, sůl.
    Příprava: Očištěnou, omytou a osušenou krkovičku osolíme tak, že sůl vtíráme do masa. Do pekáče rozložíme odříznuté kosti a k nim, případně i na ně, položíme jehly s osoleným masem, ještě ho posypeme mletým pepřem a v horké předehřáté troubě rychle zapečeme. Po tomto rychlém, krátkém zapečení maso podlijeme vřelou vodou a po dobu pečení by nám tato voda s vypečenou šťávou měla stačit na občasné polévání. Když se maso na vrchní straně zabarví dozlatova, obrátíme ho a za občasného podlévání vlastní šťávou, případně při dolévání horké vody upečeme doměkka. Upečené maso s jehlami vyjmeme, dáme na talíře a přeléváme vydušenou šťávou, kterou podle potřeby rozředíme a ještě chvíli povaříme. (Někde také hotovou šťávu vydusí na tuk, zapráší moukou, tu opraží dozlatova, zalijí vlažnou vodou nebo vývarem a alespoň 20 minut povaří, před podáváním přecedí přes síto.)
    Příloha – houskové knedlíky a kysané (ale i čerstvé, tzv. sladké) zelí, vařené nebo opékané brambory (i hranolky), zeleninové saláty, kyselá okurka (pokud podáváme s brambory).

Mohlo by vás zajímat:

Recepty na přípravu vepřové krkovice vcelku jsou k nalezení v samostatném článku ZDE

Zanechte odpověď