Když se řekne krokant, v Česku nám většinou na mysli vytanou ořechy v karamelu, většinou rozdrobené, které se používají jako ozdoba zákusků, dortů, zmrzlin. Zkrátka posypka. V jižní Francii, odkud název pochází, je však krokant (croquant) lahodnou a křupavou sušenkou. Ingredience a vzhled se mírně liší v závislosti na regionu, někde se přidává med, jinde olivy. Jak se vyrábí? Velmi jednoduše. My si připravíme krokant pocházející z města Cordes.
Pro bezlepkové krokanty nahradíme hladkou mouku mandlovou moukou.
Ingredience
120 g celých mandlí
200 g cukru krupice
50 g prosáté mouky
3 bílky z velkých vajec
5 ml vanilkového extraktu
Postup
Celé mandle nasypeme na plech a necháme péct v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Pak je necháme vychladit a nakrájíme nahrubo. Přidáme cukr, mouku, vaječné bílky a vanilkový extrakt. Důkladně promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a lžící klademe těsto tak, aby vznikly kulaté sušenky. Necháváme mezi nimi minimálně 5 centimetrů, protože se během pečení roztečou.
Pečeme na 220 stupňů asi 12 minut. Po vytáhnutí z trouby krokanty vychladíme, stanou se tak křupavými. Skladujeme je ve skleněné dóze nebo uzavřeném sáčku, aby si uchovaly svou křupavost. Vydrží až dva týdny.