Krupeto, krajově se říká také krupoto, je pokrm, jehož hlavní složkou jsou ječné kroupy. Krupeto lze uvařit pouze se zeleninou, anebo s masem, případně se zeleninou a masem. Krupeto je pokrm, který mají v oblibě znalci českých tradičních chutí, tradičních surovin. Ke krupeto nebudou mít výhrady nutriční specialisté. Krupeto je chutné, syté, levné. Prodraží se pouze tím, co do něj přidáme. A to je na naší volbě.
Krupeto není „risoto z krup“
V současném slovníku se v oblasti jídel, vaření a kuchyně (v gastronomii) objevují názvy a slovní spojení, nad kterými se někdo pozastaví, jiný „nechápavě kroutí hlavou“, další jen mávne rukou a „novotvar“ prostě nepustí do svého vlastního slovníku. Jedním z příkladů je pojmenování různých obilninových kaší „rizotem“ Třebaže ve slově risotto jasně slyšíme slovní základ vytvořený ze slova „riso“ (rýže), rizotem nazýváme mnoho jiných pokrmů, které s rýží nemají nic společného. Pak tu máme:
- pohankové rizoto,
- rizoto z bulguru,
- a také třeba kroupové rizoto.
Přitom kroupy mají v české kuchyni starší postavení než rýže, a krupeto/krupoto (slaný pokrm z vařených krup) nebylo nic neobvyklého. Z úcty k českému jazyku i ke gastronomii nebudeme vařit „rizoto z krup“ a masa, ale krupeto s vepřovým masem. Kořením bude pro kroupy trochu neobvyklá sójová omáčka.
Krupeto s vepřovým masem
Krupeto: Suroviny
- 400 – 500 g vepřové plece bez kosti, 2 velké nebo 3 střední cibule, 400 až 500 g suchých ječných krup (číslo 7 až 10), 50 g sádla, 45 – 50 g sójové omáčky, sůl, mletý černý pepř.
Krupeto s masem, příprava
Vepřovou plec opláchneme, otřeme suchou utěrkou a nakrájíme na malé kousky. Dvě velké (nebo tři menší) cibule oloupeme, opláchneme, nakrájíme nadrobno a dáme smažit na přibližně 50 gramů sádla. Když zesklovatí, přidáme kousky masa a opékáme, až se maso „zatáhne“. Pak zalijeme sójovou omáčkou (asi 45 – 50 gramů, nebo šest lžic – všechny kousky masa musejí být pokapané).
Zároveň uvaříme kroupy
Ještě chvíli restujeme, pak podlijeme vodou, přiklopíme poklici, stáhneme teplotu a dusíme do poloměkka. Zároveň s přípravou masa dáme vařit dobře oprané kroupy. Zalijeme je minimálně trojnásobkem vody. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu, počkáme, až přestanou pěnit, pak přiklopíme. A volně vaříme také do poloměkka. Časově se to bude krýt s přípravou masa. Kroupy scedíme, odvar uchováme, a smícháme s napůl udušeným masem.
Zapékání v troubě
Maso s kroupami osolíme, okořeníme mletým pepřem. Jestliže se při dušení masa odpařila většina šťávy, doplníme do směsi masa a krup odložený krupný odvar. Maso a kroupy se budou dál péct společně, a poloměkké kroupy ještě potřebují tekutinu ke změknutí. Mělo by ji být těsně pod povrch směsi. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby péct při teplotě 200 °C.
Asi po 20 minutách pokrm zkontrolujeme. Maso by mělo mít hnědavě červenou barvu a mělo by už být „jako dort“. Kroupy také budou měkké. Odkryjeme, zvýšíme teplotu a ještě asi deset minut zprudka zapékáme.
- Než se krupeto zapeče, můžeme připravit salát – například z kysaného zelí, protože kyselé zelí a kroupy jako by se pro sebe narodily.